Placek drożdżowy z owocami i lukrem

Żadne chłodne popołudnie nie będzie straszne, jeśli w domu będzie czekało pyszne, drożdżowe ciasto z owocami!




Składniki na blachę 30x35 cm:
Zaczyn:
40 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki mleka
Ponadto:
4 szklanki mąki
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki gęstej śmietany 18% (temperatura pokojowa)
1 szklanka mleka (temperatura pokojowa)
5 żółtek
1 jajko
200 g. masła - rozpuszczone, przestudzone
Lukier:
sok z 1 cytryny
cukier puder
Dodatkowo:
owoce sezonowe
mleko do posmarowania ciasta
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Zaczyn: drożdże rozcieram z cukrem pudrem, dodaję mąkę i mleko, mieszam do uzyskania gładkiej masy. Odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce, by drożdże wyrosły.
Ciasto: jajko i żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Mąkę przesiewam do miski, dodaję ubitą masę jajeczną, śmietanę, mleko oraz sol i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiam jednolite ciasto, jeśli jest zbyt rzadkie troszkę podsypuję mąką. Na koniec dolewam masło i wyrabiam do momentu, aż ciasto będzie odstawać od dłoni. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte krótko wyrabiam, po czym rozwałkowuję na wielkość blaszki. Wykładam do natłuszczonej i oprószonej mąką blaszki, ponownie przykrywam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem smaruję całą powierzchnię ciasta mlekiem, po czym posypuję je owocami (u mnie borówki i maliny). blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 60 minut.
Upieczone, gorące ciasto polewam lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger