Zebra

Zebra to łatwa, wilgotna i niezbyt słodka babka, idealna do kawy. Charakterystyczny wzór od którego wzięła nazwę powstaje w wyniku wylewania surowego ciasta do formy na przemian, łyżka po łyżce.  


Składniki (tortownica 23 cm):
5 dużych jajek
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1 szklanka mineralnej wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki pszennej + 2 pełne łyżki
2 łyżki kakao
kilka kropli olejku migdałowego, waniliowego lub rumowego 
Dodatkowo:
tłuszcz do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym dodaję olejek zapachowy, wodę mineralną i olej, ponownie miksuję. Dodaję 3 szklanki mąki pszennej razem z proszkiem do pieczenia, miksuję aż ciasto będzie gładkie i gęste. Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję do ciasta, mieszam łopatką by się połączyły. Dzielę ciasto na dwie równe części, do jednej dodaję kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, mieszam łopatką. Tortownicę natłuszczam masłem, olejem lub margaryną, po czym oprószam mąką. Wylewam na środku formy na przemian po łyżce ciemnego i jasnego ciasta, aż do wyczerpania. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika,bez termoobiegu) na 60 minut. Ciasto odrobinę popęka na górze. Ostudzone oprószam cukrem pudrem.




5 komentarzy:

  1. całe wieki nie robiłam tego ciasta, a bardzo je lubie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie dawno piekłam.Dobre i szybkie ciasto 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dobrze, że przypomniałaś ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zebry sama często też robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie Zebra! Jadłam kiedyś ale bardzo dawno, to chętnie odświeżę swoje kubki smakowe :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger