Paluszki ziemniaczane z kiszonym ogórkiem

Takie ziemniaczane paluszki to wspaniały dodatek do zupy, ale można je również zjeść jako drugie danie - podane z sosem będą smakowały wyśmienicie. Pod chrupiącą skórką ukrywa się puszysty, aksamitny środek - niebo w gębie!




Składniki:
ok. 600 g. ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 jajko
1-2 kiszone ogórki (niewielkie)
2-3 łyżki mąki pszennej 
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Ciepłe ziemniaki przekładam do miski i duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Ogórka ze skórką ścieram na tarce z grubymi oczkami, lekko odciskam z płynu. Cebulę kroję w małą kostkę i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, po czym dorzucam do niej startego ogórka i jeszcze chwilę razem smażę. Podsmażone przekładam do ziemniaków, dodaję jajko, koperek i mąkę - krótko mieszam łyżką (do połączenia się składników), doprawiam solą i pieprzem. Powinno powstać gęste, kleiste ciasto. Nabieram porcje wielkości malej mandarynki, formuję wałek i panieruję go w bułce tartej. Tak przygotowane paluszki smażę na oleju na rumiano.







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger