Kulki ryżowe zapiekane z sosem pomidorowym i serem

Obiad prawie z niczego, który powstał przy okazji robienia gołąbków. Zazwyczaj gdy gotuję ryż czy kaszę - gotuję większą porcję. Można z tego szybko przygotować inny posiłek - jak choćby takie ryżowe kulki zapiekane z sosem.


Składniki:
150 g. ryzo jaśminowego
1 niewielka cebula
1 mała marchewka
kilka łyżek zielonego groszku
2 jajka, ugotowane na twardo
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Sos:
pół szklanki przecieru pomidorowego
pół szklanki śmietany 18%
3-4 łyżki tartej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do natłuszczenia foremki
Przygotowanie:
Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, dokładnie odcedzam. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do zeszklenia na łyżce oleju, przekładam do ryżu. Dodaję odsączony groszek i startą na drobnej tarce marchewkę, a także posiekane jajko. Wszystko dokładnie mieszam, aż powstanie kleista, gęsta masa. Doprawiam ją do smaku solą i pieprzem. Formuję 6-8 kulek, układam je w posmarowanym olejem naczyniu.
Mieszam składniki sosu, doprawiam go do smaku. Sos wykładam na kulki, ewentualnie jeszcze posypuję serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok. 20 minut. Podaję na gorąco.




4 komentarze:

  1. Świetny pomysł, pozornie prosty, a jednak... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy właśnie takich kulek jeść nie miałam okazji, jestem pewna, że smakują naprawdę wysmienicie i postaram się o tym przekonać w tym tygodniu :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie poddałaś mi myśl na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger