Kulki ryżowe zapiekane z sosem pomidorowym i serem

Obiad prawie z niczego, który powstał przy okazji robienia gołąbków. Zazwyczaj gdy gotuję ryż czy kaszę - gotuję większą porcję. Można z tego szybko przygotować inny posiłek - jak choćby takie ryżowe kulki zapiekane z sosem.


Składniki:
150 g. ryżu jaśminowego
1 niewielka cebula
1 mała marchewka
kilka łyżek zielonego groszku
2 jajka, ugotowane na twardo
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Sos:
pół szklanki przecieru pomidorowego
pół szklanki śmietany 18%
3-4 łyżki tartej mozzarelli
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do natłuszczenia foremki
Przygotowanie:
Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie, dokładnie odcedzam. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam do zeszklenia na łyżce oleju, przekładam do ryżu. Dodaję odsączony groszek i startą na drobnej tarce marchewkę, a także posiekane jajko. Wszystko dokładnie mieszam, aż powstanie kleista, gęsta masa. Doprawiam ją do smaku solą i pieprzem. Formuję 6-8 kulek, układam je w posmarowanym olejem naczyniu.
Mieszam składniki sosu, doprawiam go do smaku. Sos wykładam na kulki, ewentualnie jeszcze posypuję serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na ok. 20 minut. Podaję na gorąco.





4 komentarze:

  1. Świetny pomysł, pozornie prosty, a jednak... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy właśnie takich kulek jeść nie miałam okazji, jestem pewna, że smakują naprawdę wysmienicie i postaram się o tym przekonać w tym tygodniu :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie poddałaś mi myśl na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger