Gołąbki z farszem mięsnym i śmietaną

Od dobrych kilku dni miałam ogromną ochotę, żeby zrobić te gołąbki. Moja koleżanka Olga, która od kilku miesięcy mieszka w Polsce, a przyjechała z Ukrainy, opowiada mi czasami o potrawach, które jada się za naszą wschodnią granicą. Bardzo jestem łasa na te opowieści! 
I to właśnie gołąbki niezwykle mnie zaciekawiły 😃 Nigdy takich ani nie jadłam, ani nie robiłam - choć pozornie składniki są prawie takie same, jak w znanych mi, naszych tradycyjnych - to jednak jest coś, co kompletnie mnie zaskoczyło. W farszu, oprócz mięsa i ryżu, jest śmietana! Nie wiem jak Wy, ale dla mnie to była niespodzianka. Zresztą nie jedyna, bo jak się okazuje, to składnikiem farszu tak naprawdę jest właściwie sos. Spójrzcie sami na przepis. 
Moje gołąbki upiekłam, ale można je zwyczajnie udusić w garnku. 
Pyszne, moi Drodzy Czytelnicy. Po prostu pyszne!




Składniki:
1 główka białej kapusty (średniej wielkości)
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego ( u mnie szynka)
1 duża cebula
1-2 średnie marchewki
100 g. ryżu (u mnie jaśminowy) 
300 g. śmietany 18%
300 g. przecieru pomidorowego (może być ketchup)
3-4 łyżki oleju
ok. 0,5 szklanki wody
sól, pieprz do smaku
u mnie dodatkowo 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie i odstawiam do przestudzenia. Kapustę obgotowuję by zdjąć z niej liście (łatwy sposób to podgrzewanie kapusty przez ok. 10 minut w mikrofalówce, na najwyższej mocy). Z liści ostrym nożykiem ścinam grubą część nerwu. Mięso przekładam do miski, dodaję ryż, mieszam. W oddzielnym naczyniu mieszam śmietanę z olejem i przecierem pomidorowym (ketchupem), dodaję również startą na grubej tarce marchewkę oraz pokrojoną w małą kostkę cebulę i posiekany czosnek. Doprawiam sos do smaku solą i pieprzem. Połowę sosu przekładam do mięsa z ryżem, dokładnie mieszam, ewentualnie jeszcze raz doprawiam. Taki farsz układam na przygotowanych liściach kapusty i zwijam gołąbki. Na dno naczynia do pieczenia wlewam łyżkę oleju, wykładam je też pozostałymi liśćmi kapusty. Na kapustę wykładam połowę sosu. Układam gołąbki. Do reszty sosu dolewam ok. 0,5 szklanki wody i wlewam wszystko do naczynia. Wszystko szczelnie przykrywam  i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Piekę ok. 70 minut.


                            

                            

                            



8 komentarzy:

  1. a mnie wcale ta smietana nie zdziwila, w szwedzkich golabkach tez dodaje sie smietane rozcieczona mlekiem.
    Ja natomiast nigdy nie gotuje ryzu tylko dodaje surowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo dla mie coś nowego.Chętnie wypróbuję bo uwielbiam gołąbki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis super właśnie dzisiaj robię je na obiad ale też uważam ,że ryż powinien być dodany jako suchy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gołąbki robię w liściach ukiszonych. Są pycha. To dopiero gołąbki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojjj zamarzyły mi się teraz takie gołąbki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super post, muszę wypróbować, wielkie dzięki

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny post, a ja uwielbiam gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger