Brzoskwinie w kruchym cieście

Pyszny deser - połączenie kruchego ciasta z soczystą brzoskwinią i cynamonem. Takie brzoskwinie przygotowuję w pracy, a że bardzo mi smakują, postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Spontanicznie nazwałyśmy je z koleżanką - Fudżi, bo skojarzyły nam się z charakterystycznym, białym wierzchołkiem 😉







Składniki na 6-8 sztuk (w zależności od wielkości brzoskwiń)
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
100 g. cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
200 g. zimnego masła
3 łyżki gęstej śmietany (18%)
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3-4 dojrzałe brzoskwinie
po 1 krówce na połówkę brzoskwini
cynamon
bułka tarta
Lukier:
sok z cytryny
cukier puder
starta skórka z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: masło siekam z mąką, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odkładam je na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm, wykrajam kółka o średnicy większej o ok. 3 cm od brzoskwiń. Owoce przekrajam na pół, odrzucam pestki. We wgłębienie każdej połówki brzoskwini wciskam posiekaną krówkę, i całą przeciętą stronę oprószam cynamonem. Tak przygotowane owoce układam na wyciętych z ciasta kółkach (na połowie z nich; wcześniej na środku leciutko podsypuję je bułką tartą) i oprószam z góry cynamonem. Pozostałą część wyciętych kółek rozwałkowuję, by były większe - nakładam je na brzoskwinie i sklejam brzegi z kółkami z dołu. Wszystko nakłuwam z góry wykałaczką (mocno, by nie tylko ciasto, ale również owoce były ponakłuwane). 
Brzoskwinie w cieście układam na wyłożonej papierem blasze i piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Upieczone powinny być złote z góry, a przez nakłucia powinien lekko wypłynąć sok z owoców.
Lukier: sok z cytryny dokładnie mieszam z cukrem pudrem - w takiej ilości, by powstał gęsty lukier. Dodaję skórkę z cytryny, mieszam. Lukrem smakuję upieczony deser.



3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na brzoskwinie! Przepis warty spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się spodobał tylko ja cały czas jestem na diecie. I tylko jem oczami takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, budowla jak z katalogu, brawo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger