Brzoskwinie w kruchym cieście

Pyszny deser - połączenie kruchego ciasta z soczystą brzoskwinią i cynamonem. Takie brzoskwinie przygotowuję w pracy, a że bardzo mi smakują, postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Spontanicznie nazwałyśmy je z koleżanką - Fudżi, bo skojarzyły nam się z charakterystycznym, białym wierzchołkiem 😉







Składniki na 6-8 sztuk (w zależności od wielkości brzoskwiń)
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
100 g. cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
200 g. zimnego masła
3 łyżki gęstej śmietany (18%)
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3-4 dojrzałe brzoskwinie
po 1 krówce na połówkę brzoskwini
cynamon
bułka tarta
Lukier:
sok z cytryny
cukier puder
starta skórka z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: masło siekam z mąką, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Odkładam je na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3 mm, wykrajam kółka o średnicy większej o ok. 3 cm od brzoskwiń. Owoce przekrajam na pół, odrzucam pestki. We wgłębienie każdej połówki brzoskwini wciskam posiekaną krówkę, i całą przeciętą stronę oprószam cynamonem. Tak przygotowane owoce układam na wyciętych z ciasta kółkach (na połowie z nich; wcześniej na środku leciutko podsypuję je bułką tartą) i oprószam z góry cynamonem. Pozostałą część wyciętych kółek rozwałkowuję, by były większe - nakładam je na brzoskwinie i sklejam brzegi z kółkami z dołu. Wszystko nakłuwam z góry wykałaczką (mocno, by nie tylko ciasto, ale również owoce były ponakłuwane). 
Brzoskwinie w cieście układam na wyłożonej papierem blasze i piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu). Upieczone powinny być złote z góry, a przez nakłucia powinien lekko wypłynąć sok z owoców.
Lukier: sok z cytryny dokładnie mieszam z cukrem pudrem - w takiej ilości, by powstał gęsty lukier. Dodaję skórkę z cytryny, mieszam. Lukrem smakuję upieczony deser.



3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł na brzoskwinie! Przepis warty spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się spodobał tylko ja cały czas jestem na diecie. I tylko jem oczami takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, budowla jak z katalogu, brawo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger