Biała kapusta duszona z pieczarkami, pomidorami i śmietaną

Coś dla osób, które lubią kapustę (jak ja) - duszona biała kapusta z pieczarkami, w słodkawym sosie z pomidorów i śmietany. Smakuje trochę jak wersja z tych gołąbków :)



Składniki:
mała główka białej kapusty
1 duża cebula
300 g. pieczarek
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki gęstej śmietany 18%
3 łyżki oleju
woda do podlewania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkuję i podgotowuję przez ok 20 minut w niewielkiej ilości wody, po czym ją odcedzam. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulę, podsmażam do zeszklenia. Dodaję podgotowaną kapustę i pod przykryciem duszę razem na małym ogniu, dolewając po odrobinie wody, żeby nic się nie przypaliło - ok. 30 minut. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Dodaję też przecier pomidorowy i śmietanę. Duszę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby podlewam wodą. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. Bez dwóch zdań, wygląda naprawdę świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, zapisane do zrobienia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak bigos, więc jak zawsze lubię to

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapuste u w i e l b i a m pod kazda postacia ;) super przepis bo bez dodatku kielbasy i warty sprobowania :) Ciekawe czy hubby polubi ? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger