Biała kapusta duszona z pieczarkami, pomidorami i śmietaną

Coś dla osób, które lubią kapustę (jak ja) - duszona biała kapusta z pieczarkami, w słodkawym sosie z pomidorów i śmietany. Smakuje trochę jak wersja z tych gołąbków :)



Składniki:
mała główka białej kapusty
1 duża cebula
300 g. pieczarek
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki gęstej śmietany 18%
3 łyżki oleju
woda do podlewania
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkuję i podgotowuję przez ok 20 minut w niewielkiej ilości wody, po czym ją odcedzam. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulę, podsmażam do zeszklenia. Dodaję podgotowaną kapustę i pod przykryciem duszę razem na małym ogniu, dolewając po odrobinie wody, żeby nic się nie przypaliło - ok. 30 minut. Dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Dodaję też przecier pomidorowy i śmietanę. Duszę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby podlewam wodą. Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. Bez dwóch zdań, wygląda naprawdę świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, zapisane do zrobienia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak bigos, więc jak zawsze lubię to

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapuste u w i e l b i a m pod kazda postacia ;) super przepis bo bez dodatku kielbasy i warty sprobowania :) Ciekawe czy hubby polubi ? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger