Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami

Podejrzewam, że w wielu ogródkach rosną teraz mniejsze lub większe cukinie. To bardzo smaczne warzywo, które warto wykorzystywać, bo pozwala na przygotowanie pysznych i tanich posiłków. Dziś proponuję zapiekankę z makaronem. Miałam w lodówce cukinię - giganta, oraz nie mniej zaskakującego wielkością pomidora - razem stworzyły świetne, letnie danie.






Składniki na 5-6 porcji:
1 duża lub 2 mniejsze cukinie
1 duża cebula
1 duży, soczysty pomidor (u mnie Bawole Serce)
ok. 400 g. dowolnego makaronu
5 łyżek oleju
150 g. tartej mozzarelli
3 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki (lub suszonej)
1 łyżeczka suszonego lubczyku
dodatkowo użyłam 1 płaskiej łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
Przygotowanie:
Makaron gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Cukinię obieram, kroję wzdłuż na 4 części, pozbywam się nasion (chyba że użyjecie małych cukinii, wtedy nie będzie takiej potrzeby) i kroję w kostkę. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę i smażę do zeszklenia. Dodaję cukinię, lekko całość solę i pod przykryciem smażę ok. 10 minut na niewielkim ogniu, aż cukinia zrobi się miękka i szklista. Wtedy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. W międzyczasie obieram ze skórki pomidora (można go wcześniej sparzyć przez kilka sekund wrzątkiem) i kroję go w kostkę - dodaję do cukinii i cebuli. Smażę (bez przykrycia) ok. 8 minut, mieszając, by pomidor się lekko rozpadł i by odparowało trochę płynu. Dodaję posiekaną bazylię, zioła, i doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję starty ser, ewentualnie mąkę. Do sosu przekładam makaron, mieszam by wszystko się połączyło. Tak przygotowany składniki przekładam do natłuszczonego olejem i lekko oprószonego bułką tartą (możecie ją pominąć, ale wtedy zapiekanka bardziej przywrze) naczynia. Powierzchnię posypuję resztą sera i układam cienkie plastry pomidora. Całość oprószam pieprzem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 45-50 minut.


                      

                      

                      

                      

                      

                      

                      

                       

6 komentarzy:

  1. Faktycznie cukinia i pomidor niestandartowych rozmiarów. Nia ma nic lepszego jak warzywa i owoce z własnego ogrodu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś robiłam zapiekankę. Pyszna. Na pewno jeszcze nie raz znajdzie się na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomite zapiekanki, wyglądają naprawdę przepysznie, również ja muszę sobie taką zafundować!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada smakowicie, dzis robie na obiad

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger