Pasta kanapkowa z tuńczykiem i pieczoną papryką

Wyrazista, pyszna pasta, czy jak kto woli - sałatka, bo specjalnie zbyt nie rozdrabniałam składników. Składa się z tuńczyka w oleju, pieczonej żółtej papryki, oliwek i kilku dodatków dla smaku. Polecam.



Składniki:
1 duża lub 2 małe żółte papryki
pół ząbka czosnku
szczypta tymianku
pół łyżeczki oliwy
1 mała puszka tuńczyka w oleju (najlepiej w kawałkach)
garść zielonych oliwek - ilość wg uznania
ok. 1 łyżki drobno posiekanej cebuli
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Papryki bez gniazd nasiennych kroję w duże kawałki, oprószam tymiankiem i solą, układam na lekko natłuszczonej oliwą blasze i piekę ok. 30 minut w 180 stopniach. Przestudzoną paprykę kroję na mniejsze kawałki (jeśli przeszkadza Wam skórka, usuniecie ją w łatwy sposób - wystarczy gorącą upieczoną paprykę na chwilę włożyć do woreczka foliowego, po kilku minutach skórkę bardzo łatwo się da usunąć). Kawałki przekładam do miseczki, dodaję posiekane drobno cebulę i czosnek, odsączonego z oleju tuńczyka i posiekane oliwki. Mieszam wszystko z jogurtem naturalnym, doprawiam solą i pieprzem.



                          

1 komentarz:

  1. Jako fanka tuńczyka koniecznie muszę taką zrobić ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger