Pasta kanapkowa z tuńczykiem i pieczoną papryką

Wyrazista, pyszna pasta, czy jak kto woli - sałatka, bo specjalnie zbyt nie rozdrabniałam składników. Składa się z tuńczyka w oleju, pieczonej żółtej papryki, oliwek i kilku dodatków dla smaku. Polecam.



Składniki:
1 duża lub 2 małe żółte papryki
pół ząbka czosnku
szczypta tymianku
pół łyżeczki oliwy
1 mała puszka tuńczyka w oleju (najlepiej w kawałkach)
garść zielonych oliwek - ilość wg uznania
ok. 1 łyżki drobno posiekanej cebuli
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Papryki bez gniazd nasiennych kroję w duże kawałki, oprószam tymiankiem i solą, układam na lekko natłuszczonej oliwą blasze i piekę ok. 30 minut w 180 stopniach. Przestudzoną paprykę kroję na mniejsze kawałki (jeśli przeszkadza Wam skórka, usuniecie ją w łatwy sposób - wystarczy gorącą upieczoną paprykę na chwilę włożyć do woreczka foliowego, po kilku minutach skórkę bardzo łatwo się da usunąć). Kawałki przekładam do miseczki, dodaję posiekane drobno cebulę i czosnek, odsączonego z oleju tuńczyka i posiekane oliwki. Mieszam wszystko z jogurtem naturalnym, doprawiam solą i pieprzem.



                          

1 komentarz:

  1. Jako fanka tuńczyka koniecznie muszę taką zrobić ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger