Papryka faszerowana mięsem i makaronem

Latem musi przynajmniej kilka razy pojawić się na naszym stole 😏 Faszerowana papryka! Soczysta, pyszna! Dziś nietypowo jako składnik farszu wykorzystałam zamiast ryżu czy kaszy ... makaron😃




Składniki:
5-6 białych papryk, równej wielkości
1 cebula
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
2 ząbki czosnku
1,2 soczyste pomidory
ok. 1 szklanki dowolnego makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty, świderki)
2 łyżki oleju
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę podsmażam do zeszklenia na łyżce oleju, przekładam do miski. Dodaję mięso, pomidory pokrojone w małą kostkę oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewam pół szklanki przecieru pomidorowego, mieszam dokładnie, doprawiam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie do momentu gdy będzie półmiękki, lekko siekam i dodaję do reszty składników. Mieszam. Z umytych papryk odcinam ostrożnie samą górę, wycinam też delikatnie gniazda nasienne. Wydrążone wypełniam farszem z mięsa, układam ściśle w naczyniu natłuszczonym olejem, podlewam wszystko odrobiną wody. Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na godzinę. 


                                

                                

                                

                                


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger