Papryka faszerowana mięsem i makaronem

Latem musi przynajmniej kilka razy pojawić się na naszym stole 😏 Faszerowana papryka! Soczysta, pyszna! Dziś nietypowo jako składnik farszu wykorzystałam zamiast ryżu czy kaszy ... makaron😃




Składniki:
5-6 białych papryk, równej wielkości
1 cebula
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka)
2 ząbki czosnku
1,2 soczyste pomidory
ok. 1 szklanki dowolnego makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty, świderki)
2 łyżki oleju
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulę podsmażam do zeszklenia na łyżce oleju, przekładam do miski. Dodaję mięso, pomidory pokrojone w małą kostkę oraz zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewam pół szklanki przecieru pomidorowego, mieszam dokładnie, doprawiam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie do momentu gdy będzie półmiękki, lekko siekam i dodaję do reszty składników. Mieszam. Z umytych papryk odcinam ostrożnie samą górę, wycinam też delikatnie gniazda nasienne. Wydrążone wypełniam farszem z mięsa, układam ściśle w naczyniu natłuszczonym olejem, podlewam wszystko odrobiną wody. Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na godzinę. 


                                

                                

                                

                                


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger