Miodownik piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem pomarańczowym

Miodownik to rodzaj ciasta, który bardzo lubię, i chętnie go piekę. Najbardziej tradycyjny jaki znam to ten z waniliowym kremem, ale bardzo polecam Wam moją dzisiejszą wersję - smak piernika połączony ze smakiem pomarańczy, powideł śliwkowych i czekolady. Jest przepyszny!


Składniki na dużą blachę (np. 28 x 40 cm):
Ciasto:
850 g. mąki pszennej
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki sody
4 łyżki miękkiego lub płynnego miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
250 g. masła
2 pełne łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
Krem pomarańczowy:
1 litr soku pomarańczowego
skórka starta z 2 pomarańczy, wcześniej sparzonych 
cukier do smaku
kasza manna
250 g. miękkiego masła
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
Polewa czekoladowa:
200 g. masła
1 szklanka cukru
kilka łyżek mleka
2 pełne łyżki kakao
Dodatkowo:
powidła śliwkowe 
masło do posmarowania blaszki 
Przygotowanie:
Ciasto: składniki przekładam do miski i zagniatam, aż utworzą jednolite, elastyczne ciasto. Dziele je na 4 części i piekę z nic 4 cienkie placki: wyklejam dokładnie cienką warstwą ciasta dno natłuszczonej blachy, wstawiam na 20-22 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C(góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Placki odkładam do przestudzenia. 
Krem: podgrzewam prawie do zagotowania (ale nie gotuję!) sok pomarańczowy, i ciągle mieszając (garnek ciągle na ogniu) wsypuję tyle kaszy, by powstała bardzo gęsta masa. Gotuję przez chwilę, po czym kaszę dokładnie studzę. Miękkie masło miksuję na gładko, dodaję skórkę z pomarańczy, i miksując dalej stopniowo dodaję kaszę. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dolewam śmietankę i jeszcze chwilę miksuję. Dosładzam ją też wg uznania.
Polewa: Składniki podgrzewam, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka, błyszcząca i dość gęsta (jeśli tłuszcz się oddziela, dolewam jeszcze łyżkę mleka). 
Składanie: na upieczony placek wykładam 1/3 kremu pomarańczowego, smaruję go warstwą powideł, przykrywam kolejnym plackiem, dociskając go lekko. Powtarzam czynności, a na ostatni placek na górze wylewam ciepłą polewę. Ciasto odstawiam w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.




1 komentarz:

  1. Bardzo dawno nie jadłam miodownika. Najlepszy piekła moja babcia i chyba nikt od jej śmierci nawet nie próbował się z tym zmierzyć. Ale wspomnienie tego smaku jest słoooodkie :-).
    Twój wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger