Miodownik piernikowy z powidłami śliwkowymi i kremem pomarańczowym

Miodownik to rodzaj ciasta, który bardzo lubię, i chętnie go piekę. Najbardziej tradycyjny jaki znam to ten z waniliowym kremem, ale bardzo polecam Wam moją dzisiejszą wersję - smak piernika połączony ze smakiem pomarańczy, powideł śliwkowych i czekolady. Jest przepyszny!


Składniki na dużą blachę (np. 28 x 40 cm):
Ciasto:
850 g. mąki pszennej
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki sody
4 łyżki miękkiego lub płynnego miodu
3 łyżki powideł śliwkowych
250 g. masła
2 pełne łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
Krem pomarańczowy:
1 litr soku pomarańczowego
skórka starta z 2 pomarańczy, wcześniej sparzonych 
cukier do smaku
kasza manna
250 g. miękkiego masła
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30 lub 36%
Polewa czekoladowa:
200 g. masła
1 szklanka cukru
kilka łyżek mleka
2 pełne łyżki kakao
Dodatkowo:
powidła śliwkowe 
masło do posmarowania blaszki 
Przygotowanie:
Ciasto: składniki przekładam do miski i zagniatam, aż utworzą jednolite, elastyczne ciasto. Dziele je na 4 części i piekę z nic 4 cienkie placki: wyklejam dokładnie cienką warstwą ciasta dno natłuszczonej blachy, wstawiam na 20-22 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C(góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Placki odkładam do przestudzenia. 
Krem: podgrzewam prawie do zagotowania (ale nie gotuję!) sok pomarańczowy, i ciągle mieszając (garnek ciągle na ogniu) wsypuję tyle kaszy, by powstała bardzo gęsta masa. Gotuję przez chwilę, po czym kaszę dokładnie studzę. Miękkie masło miksuję na gładko, dodaję skórkę z pomarańczy, i miksując dalej stopniowo dodaję kaszę. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dolewam śmietankę i jeszcze chwilę miksuję. Dosładzam ją też wg uznania.
Polewa: Składniki podgrzewam, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka, błyszcząca i dość gęsta (jeśli tłuszcz się oddziela, dolewam jeszcze łyżkę mleka). 
Składanie: na upieczony placek wykładam 1/3 kremu pomarańczowego, smaruję go warstwą powideł, przykrywam kolejnym plackiem, dociskając go lekko. Powtarzam czynności, a na ostatni placek na górze wylewam ciepłą polewę. Ciasto odstawiam w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.




3 komentarze:

  1. Bardzo dawno nie jadłam miodownika. Najlepszy piekła moja babcia i chyba nikt od jej śmierci nawet nie próbował się z tym zmierzyć. Ale wspomnienie tego smaku jest słoooodkie :-).
    Twój wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam przepis, bo ciekawy bardzo jest.
    Wszystko rozumiem ale mam problem z tą kaszą....czy mogłaby pani orientacyjnie podać ilość na litr soku?
    Proszę.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z opóźnieniem, ale postaram się pomóc :) Proszę dodać 10 łyżek i obserwować, na ile kasza gęstnieje w czasie gotowania (trzeba ciągle mieszać). Jeśli będzie rzadka, jeszcze 2-3 łyżki. Ostatecznie ma być zupełnie gęsta.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger