Kotlety z kalafiora

Cud że mi się w ogóle chciało cokolwiek dziś gotować, bo upał jest powalający :( Trochę przymusiła mnie do tego sytuacja w lodówce, a dokładniej rzecz biorąc, kalafior w jej szufladzie. Już był jego czas, więc najszybciej, najprościej (pomijając że mogłam go ugotować i zjeść) - zrobiłam kotlety. Bez dodatków, po prostu o smaku kalafiora :) Pyszne i lekkie.

Inne wersje kotletów z kalafiora znajdziecie tu:

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Kotlety z kalafiora z pęczakiem i kurczakiem 




Składniki:
1 duży kalafior
1 małe jajko
1 łyżka bułki tartej 
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kalafiora dzielę na 3-4 części i gotuję w osolonej wodzie  - powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Do kotletów zużyłam różyczki - grubsze łodygi można zjeść z bułką tartą i masełkiem :) Rozdrabniam różyczki nożem, przekładam do miski. Dodaję jajko, mąkę i łyżkę bułki tartej, mieszam masę łyżką, starając się podusić kalafiora. Ostateczna masa powinna być gęsta i da się z niej łatwo formować kotlety. Doprawiam ją do smaku solą i pieprzem, formuję kotlety. Każdy panieruję w bułce tartej i smażę na złoto z obu stron na średnio rozgrzanym oleju (ok. 3 minut z każdej strony). Usmażone przekładam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję na gorąco.



4 komentarze:

  1. Pysznie. Zachęciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie! Raz zrobiłam podobne i zniknęły z talerzy w bardzo szybkim tempie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przepisem na kotlety z kalafiora jeszcze się nie spotkałem. Nie spodziewałem się, że kalafior może być tak bezproblemowy przy tworzeniu masy, a tu proszę. Muszę koniecznie wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile kotlecików wychodzi mniej więcej z takiej porcji? :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger