Brownie

Czekoladowe, bardzo intensywne w smaku - po prostu czekoladowy klasyk. Ciasto niezwykle łatwe i szybkie, do przygotowania (z pieczeniem), w ok. 40 minut. 


Składniki (forma 25 x 35 cm):
6 jajek średniej wielkości (temperatura pokojowa)
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 gorzkie czekolady (po 100 g.)
1,5 kostki masła (300 g.)
200 ml. słodkiej śmietanki (30 lub 36%, schłodzona)
200 g. mąki pszennej
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
świeże owoce do przybrania
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuszczam w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą (dno garnka nie może dotykać powierzchni wrzątku), po czym odstawiam do przestudzenia. Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli i cukrem tak długo, aż powstanie bardzo puszysta i jasna masa. Miksując nadal wlewam do niej przestudzoną czekoladę z masłem, a gdy się połączą, także śmietankę. Na końcu, na wolnych obrotach miksera, wsypuję mąkę i miksuję aż powstanie gładkie ciasto. Przelewam je do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na 25 -27 minut. Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem i ozdabiam świeżymi owocami.

                             



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger