Wątróbka z kurczaka w sosie śmietanowym

30-minutowy obiad dla zabieganych😄 Delikatna wątróbka z kurczaka w sosie śmietanowym z czosnkiem i majerankiem. Pysznie smakuje z młodymi ziemniakami.





Składniki:
0,5 kg wątróbki z kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki oleju
2 pełne łyżki gęstej śmietany do zup i sosów (18%)
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyszczam z białych błonek. Obrane cebule kroję w niewielką kostkę; pokrojone wrzucam na dużą patelnię z rozgrzanym olejem, przykrywam i smażę do zeszklenia cebuli. Następnie odgarniam cebulę na brzeg patelni, i dokładam wątróbkę. Oprószam jej powierzchnię mąką. Przykrywam patelnię, pozostawiając szczelinę,  i smażę wszystko kilka minut, w międzyczasie przewracając wątróbkę na drugą stronę. Gdy jest podsmażona z obu stron, mieszam ją z cebulą, oprószam majerankiem, dodaję posiekany czosnek i lekko doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod uchyloną pokrywką 3-4 minuty. Na koniec dodaję śmietanę, mieszam wszystko i jeszcze chwilę podgrzewam razem, uważając żeby śmietana się nie zagotowała.


                              



2 komentarze:

  1. Rewelacja, uwielbiam wątróbkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie. Takiej wersji nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger