Warzywa duszone na patelni

Moja wiosenna improwizacja na temat leczo, czyli bogactwo duszonych warzyw. Oprócz papryki, cebuli i pomidorów na patelni wylądował bakłażan oraz kalafior. Jest pysznie!



Składniki:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 pomidory
1 duża cebula
1 średni bakłażan
pół niewielkiego kalafiora
2,3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
świeża bazylia
sól ziołowa
pieprz
Przygotowanie:
Obraną cebulę siekam w piórka, bakłażana przekrajam wzdłuż na 4 części, po czym kroję  w plasterki. Wycinam gniazda nasienne z papryk; papryki kroję w paseczki. Kalafiora dzielę na różyczki. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucam cebulę i pod przykryciem smażę ja 3 minuty, do lekkiego zeszklenia. Zmniejszam ogień i dokładam bakłażana, całość lekko oprószam solą. Smażę kilka minut, mieszając (bakłażan wchłonie tłuszcz), dorzucam paprykę i różyczki kalafiora - duszę ok. 10 minut. Gdy kalafior zmięknie, dokładam pokrojone pomidory i posiekany czosnek. Jeszcze ok. 10 minut razem na patelni, na końcu dodaję posiekaną bazylię - po czym doprawiam wszystko do smaku solą ziołową i pieprzem. Podaję z ziemniakami lub pieczywem.



3 komentarze:

  1. Lubie takie warzywa. To jest samo zdrowie na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam właśnie tak przyrądzone warzywka, są mega apetyczne i jeszcze super zdrowe!

      Usuń
  2. Mniam , pychotka , takie pyszności mogę jeść codziennie 😋

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger