Waniliowe serniczki z truskawkami

Ten bardzo prosty do przygotowania deser może naprawdę zachwycić, bo sernikowe maleństwa, podane ze świeżymi truskawkami smakują po prostu wybornie. Polecam, gdy tylko będziecie mieli wolną chwilę.
W wersji dla diabetyków warto wykorzystać herbatniki z pełnoziarnistej mąki, lub po prostu pominąć ciasteczkowy spód.




Składniki na 15 sztuk:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (polecam Mój Ulubiony z Wielunia, w wiaderku)
3 duże jajka
cukier puder do smaku /w wersji dla diabetyków stewia lub ksyiltol
1 pełna łyżka cukru waniliowego
220 g. herbatników typu petitki (najchętniej używam Krakuski)
200 g. masła, rozpuszczonego
świeże truskawki
Przygotowanie:
Herbatniki mielę w malakserze na piasek, mieszam dokładnie z rozpuszczonym masłem. Na dno standardowej papierowej foremki do muffinek nakładam po łyżce herbatników z masłem, lekko ugniatam. Przygotowuję masę serową: wszystkie składniki miksuję do połączenia -  nie za długo, by nie napowietrzać masy (nie powinna zanadto wyrastać w piekarniku). Na herbatniki wykładam masę serową do poziomu foremki. Serniczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. na 30 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Po upieczeniu wyjmuję, odkładam do przestudzenia, a potem na 2,3 godziny przekładam do lodówki. Truskawki rozgniatam widelcem i nakładam na schłodzone serniczki przed podaniem.



1 komentarz:

  1. Wow, ogólnie uwielbiam waniliowe serniczki, a ten przepis zawiera jeszcze truskaweczki, które akurat teraz są w sezonie. Pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger