Udka pieczone na młodej kapuście

Proste i pyszne danie z piekarnika. Z gatunku tych, co to prawie same się robią, czyli bardzo ostatnio u mnie pożądanych 😄 



Składniki:
kilka udek z kurczaka
1 spora główka młodej kapusty
1-2 młode marchewki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka oprószam solą i pieprzem, po czym obsmażam na rumiano z obu stron na oleju. Na dnie naczynia do pieczenia układam grubo poszatkowaną kapustę, dodaję pokrojoną w kawałki marchew i posiekany czosnek, wszystko oprószam solą i pieprzem, a potem na kapustę wykładam podsmażone udka. Całość podlewam olejem po smażeniu. Naczynie szczelnie przykrywam i piekę ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni C (góra-dół), następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze 10 minut. Podaję z ziemniakami z wody.



3 komentarze:

  1. Dziękujemy za przepis. Naprawdę prosty i do tego przepyszny. Dzisiaj go wypróbowaliśmy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super jedzonko. dziękuję za przepis Pozdrawiam cieplutko....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger