Szarlotka z połówkami jabłek

Piekłam to ciasto pewnie ze sto razy i nie było ani jednej sytuacji, żeby nie wyszło, czy nie smakowało! To pewniak, gwarantowany sukces. Jest łatwe, jest pyszne i kto nie próbował, a lubi ciasta z jabłkami, koniecznie powinien je upiec.




Składniki na blaszkę 26 x 35 cm:
480 g. mąki pszennej
85 g. cukru pudru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
200 g. zimnego masła
180 g. gęstej śmietany (używam 18%)
Dodatkowo
2 łyżki bułki tartej
8 równych, dość dużych jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego (może być zwykły)
1 łyżka cynamonu
masło do posmarowania formy
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Mąkę, cukier puder i waniliowy, proszek do pieczenia oraz śmietanę przekładam do miski, dodaję drobno posiekane masło i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto. Dzielę ciasto na dwie części (jedna odrobinę większa - pójdzie na górę). Mniejszą rozwałkowuję na wielkość dnia blachy, przekładam za pomocą wałka (blacha wcześniej natłuszczona masłem). Ciasto oprószam bułką tartą i układam na nim połówki obranych jabłek (wycinam gniazda nasienne). Jabłka oprószam cukrem i cynamonem, po czym przykrywam drugim rozwałkowanym plackiem (ten trzeba rozwałkować na większy, by pokrył jabłka). Jeśli zostaje trochę ciasta, formuję z niego wałeczki i wklejam je po bokach. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 50 minut - powinno być ładnie zarumienione. Gorące ciasto smaruję śmietaną dokładnie wymieszaną z pudrem (najłatwiej to zrobić pędzelkiem) i wstawiam jeszcze na 5 minut, by lukier się ładnie podpiekł. Po całkowitym wystygnięciu kroję ciasto tak, by każda połówka jabłka stanowiła jeden kawałek. 


                             


                              

                              


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger