Puszysty sernik waniliowy

Sernik jest  delikatny i puszysty. W trakcie pieczenia rośnie, lekko opadając potem do równego poziomu tortownicy. 




Składniki na tortownicę 23 cm:
1 kg twarogu, trzykrotnie zmielonego 
6 jajek
60 g. miękkiego masła
250 g. cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 pełna łyżka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
Dodatkowo:
masło do posmarowania tortownicy
bułka tarta do posypania tortownicy
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Masło ucieram mikserem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami na bardzo puszystą masę. Miksując dodaję po łyżce ser, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Oddzielnie ubijam białka ze szczyptą soli i sztywną pianę delikatnie mieszam z masą serową (najlepiej drewnianą łopatką, mieszając delikatnie od środka miski do zewnątrz, w jednym kierunku). Gotową masę przekładam do natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Tortownicę wstawiam do piekarnika nagrzanej do 160 stopni C. i piekę 90 minut. Pozostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. 




4 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki. Ten wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro robię serniczek z pani przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam serniczki przepis zabieram i pozdrawiam serdeczniehttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam serniki. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger