Placki z młodej cukinii z pieczarkami

Zrobiłam na obiad i zjadłam (więc dobrze wiem, co mówię) pyszne placki z młodej cukinii, z dodatkiem pieczarek. Z jogurtem naturalnym smakowały wyjątkowo - lekkie, niezwykle delikatne w smaku. 



Składniki na ok. 10 sztuk:
1 żółta cukinia, średniej wielkości
1 zielona cukinia, niewielka
2,3 duże pieczarki
2 jajka
3 do 4 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Umyte cukinie ścieram na tarce z grubymi oczkami, odwracając je w dłoni co jakiś czas, by wiórki nie były zbyt długie. Ścieram też pieczarki. Przekładam warzywa i grzyby do miski (uprzedzając pytania napiszę od razu, że nie wyciskam wody), oprószam dwoma łyżkami maki, ok. 0,5 łyżeczki soli i pieprzem, dodaję jajka i dokładnie mieszam. Dodaję jeszcze łyżkę mąki lub dwie i ponownie mieszam (im mniej mąki tym placki będą delikatniejsze, ale będzie trudniej je przewracać. U mnie ostatecznie były 3 łyżki). Rozgrzewam olej na patelni i wykładam po 2 łyżki masy, formując placki. Smażę je rumiano z obu stron, przekładając je w międzyczasie dwa razy łopatką. Po usmażeniu placki odkładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z jogurtem naturalnym.


                               


2 komentarze:

  1. pierwszy raz jak robilam placki z cukini mialam problem z tym, że mi się rozpadały na patelni :/ od tamtego czasu jakoś nie mogę sie zebrać, żeby znowu spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy placki się rozpadają to kwestia proporcji mąki i jajek do warzyw - jak pisałam w poście. Ilość mąki można sprawdzić - na początek warto dać mniej, i ewentualnie sprawdzić smażąc jednego placka, czy jest ok :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger