Pierogi z cebulą, fetą i ziołami

Gdy się popatrzy na składniki, to te pierogi przypominają trochę ruskie, ale zupełnie poprzestawiałam proporcje farszu. Poza tym zamiast twarogu użyłam sera feta, dodałam również sporo ziół. 




Składniki na ok. 20 sztuk (duże)
Ciasto:
3,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki masła roślinnego (lub zwykłego- miękkiego)
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
duża szczypta soli
Farsz
3 łyżki oleju do smażenia
4 duże cebule
2 ziemniaki, ugotowane i przeciśnięte przez praskę
250 g. sera feta
2 ząbki czosnku
majeranek
szczypiorek
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Farsz: obrane cebule kroję w grubą kostkę, po czym przekładam na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, i pod przykryciem, na wolnym ogniu, smażę ok. 10 minut. Cebula powinna zrobić się szklista i miękka. Przekładam ją do miski, dodaję poduszone ziemniaki i mieszam dokładnie; następnie dodaję pokruszoną widelcem fetę, drobno posiekany czosnek oraz zioła i pieprz do smaku. Nie używam soli - feta jest dostatecznie słona.
Ciasto: do przesianej mąki dodaję żółtko, masło, sól i wodę (tę warto dolewać stopniowo), zagniatam elastyczne ciasto. Wyrabiam je przez chwilę, po czym zawijam w folię spożywczą i odkładam na 10 minut. Z ciasta rozwałkowuję placek grubości ok. 0,3 mm, wycinam kółka - ja robię to foremką do ciastek, może również być szklanka. Na połowę kółek wykładam farsz, przykrywam pozostałymi kółkami, sklejam brzegi, dodatkowo przyciskając je widelcem. Można też ozdobnie wywinąć brzegi, jak w filmiku poniżej. Gdy wszystkie pierogi są sklejone, gotuję je w lekko osolonym wrzątku, 3 minuty od wypłynięcia. 
Pierogi podaję z maślanką, posypane posiekanym szczypiorkiem, lub polane masłem z bułką tartą.




5 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wyglądają :)mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne. Super filmik. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale śmieszne:-) Musze przyznać, że nigdy nie widziałam jeszcze okrągłych pierogów :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger