Młode ziemniaki pieczone z pomidorem i ziołami

Wczoraj miałam obiadowego lenia i skończyło się na zjedzeniu kanapki, za to dziś postanowiłam się dopieścić i na obiadek zrobiłam coś, co uwielbiam - pieczone ziemniaki. A że młode, to postanowiłam ich zbyt nie męczyć, nie przepiekać, ba - nawet nie rumienić zbyt po to, bo zostawić ich delikatną słodycz. Gdy zdjęłam folię z naczynka do pieczenia, zapach mnie zachwycił i uwiódł 💕. To pyszne, lekkie jedzonko, takie letnie i poprawiające nastrój. Cebula i pomidory puściły sok, więc wytworzył się cudownie pachnący sos. Pierwowzorem i inspiracją mojego dania jest coś, co pamiętam z domu rodzinnego. Mama dusiła młode ziemniaki razem z innymi młodymi warzywami, i kawałkami kiełbaski albo boczku - takie danie jednogarnkowe, przepyszne, rewelacyjne, kochałam takie obiady. A więc dzisiejszy obiad zrobiłam tak:



Składniki:
młode ziemniaczki, najlepiej małe i w miarę równe
1-2 cebule, w zależności od ilości ziemniaków
1 pomidor
świeży rozmaryn
świeża bazylia
1-2 ząbki czosnku
olej na dno naczynia i do polania
sól morska
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki szoruję szczoteczką. Cebulę obieram i kroję w plastry, układam na dnie naczynia do pieczenia, wcześniej wylawszy nań trochę oleju. Cebulę oprószam solą i pieprzem, podobnie też ziemniaki. W szczeliny wciskam pokrojonego w kawałki/słupki pomidora, dodaję grubo posiekany czosnek, i zioła w kawałkach. Całość delikatnie polewam strużką oleju. Przykrywam szczelnie naczynie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 50 minut, tyle by ziemniaki były miękkie. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze 10 minut, do bardzo delikatnego zezłocenia ziemniaków.







4 komentarze:

  1. Jak ja uwielbiam młode ziemniaczki, szczególnie pieczone... to jest takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba ten pomysł na ziemniaczki :-) chyba podam je z jajkiem sadzonym

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam młode ziemniaczki! Z masełkiem i solą są najlepsze :) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger