Miodownik z kremem z kaszy manny

Ciasto - klasyk. Zakochałam się w nim jakieś 30 lat temu i nic tej miłości nie ubyło. Pyszne miodowe ciasto z jeszcze lepszym kremem waniliowym przygotowanym z kaszy manny,  i moim zdaniem koniecznie przełożone dżemem z czarnej porzeczki, który rewelacyjnie przełamuje smak.

Kochasz miodowniki? Sprawdź przepis na miodownik królewski z marcepanem, czekoladą i polewą pomarańczową.





Składniki na blachę 30x35 cm:
Ciasto:
600 g. mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
3 pełne łyżki miodu
3 jajka
1 łyżka gęstej śmietany 18%
200 g. masła, rozpuszczonego i przestudzonego.
1 łyżka sody oczyszczonej
Krem:
1 litr mleka
12-15 łyżek kaszy manny
6 łyżek cukru
2 łyżki cukru waniliowego
250 g. masła (temperatura pokojowa)
Polewa czekoladowa:
150 g. gorzkiej czekolady
10 łyżek śmietanki 30%
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe do posypania ciasta
Przygotowanie
Ciasto: wszystkie składniki ciasta przekładam do miski i zagniatam aż będzie jednolite (w końcowym etapie odrobinę podsypuję mąką). Ciasto dzielę na 3 równe części. Wyklejam ciastem dno wcześniej natłuszczonej masłem blaszki (lub 3 blaszek, jeśli mam 3 w tym samym rozmiarze) - warstwa ciasta będzie bardzo cienka, trzeba zadbać o to, by była równomierna. Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. 20 minut. Upieczone 3 placki pozostawiam do przestudzenia. Po wyjęciu z piekarnika placki będą całkiem twarde - zmiękną pod wpływem kremu i dżemu.
Krem: zagotowuję mleko z cukrem waniliowym i zwykłym; do gotującego się dosypuję stopniowo kaszę - w efekcie ma powstać gęsta, jednolita masa - taka by dało się w niej postawić łyżkę. Ważne, by masę nieustannie mieszać nie dopuszczając do tego, by powstały grudki, i do przypalenia. Ugotowaną kaszę odstawiam do wystudzenia.
Masło miksuję na gładko, i miksując dodaję po łyżce przestudzonej kaszy, aż całość się połączy w gładki krem.
Złożenie: upieczony placek smaruję połową kremu, następnie na kremie rozprowadzam cienką warstwę dżemu porzeczkowego. Przykrywam drugim plackiem, powtarzam czynności. przykrywam trzecim plackiem i ten polewam polewą z czekolady (rozpuszczonej z dodatkiem śmietanki w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą; dno miski nie może dotykać wrzątku). Ciasto oprószam wiórkami kokosowymi. Miodownik smakuje najlepiej po 1 dniu spędzonym w lodówce.



7 komentarzy:

  1. Znam to ciasto tylko ze słyszenia, nigdy jeszcze nie jadłam, a wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, rozpływa się w ustach))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te ciasto ! Od pokoleń bywa u mnie w rodzinie :D Jego po prostu nie da się nie lubić :)
    zapraszam do siebie po inspiracje http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Miodzia strojnisi - tak go nazywam. Jest od lat pieczony przeze mnie. Spróbuj nasączyć twarde ciasto bardzo mocną, czarną herbatą. Daje to rewelacyjny efekt. Na pewno każdy Cię będzie pytał, ile dodałaś do niego orzechów. Ma taki wspaniały smak. Pozdrawiam słonecznie,
    Ala Ps. Bardzo lubię przeglądać Twoją pracę. Przepisy są sprawdzone i czytelne. Gratuluję pomysłów. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. moje placki po upieczeniu sa miekkie czy cos zle zrobilam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może po prostu były troszkę za krótko w piekarniku? Ale jeśli są złote, powinny być i tak upieczone, i mam nadzieję że ciasto będzie pyszne.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger