Grillowany bakłażan z soczystym pomidorem i serem pleśniowym

Doskonałe danie na letni obiad! Pełne smaku, pachnące słońcem i poprawiające nastrój 😄 Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada - takie to pyszne! Wyobraźcie sobie ten pyszny, płynny ser, mięciutkiego bakłażana, świeży smak bazylii z pomidorem... Niczym w niebie 💕
Przygotowałam wszystko na patelni grillowej, jednak można to samo przygotować na tradycyjnym grillu (chyba użyłabym tacki).




Składniki na 1 osobę:
1 niewielki bakłażan
1 okrągły serek pleśniowy, u mnie camembert z ziołami prowansalskimi
1 pomidor malinowy
1 duży ząbek czosnku
świeża bazylia
sól
sól ziołowa
świeżo mielony czarny pieprz
tarty parmezan
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Bakłażana kroję na grube okrągłe plastry - ok. 1,5 cm grubości; rozkładam plastry na talerzu i posypuję je solą. Zostawiam na 10 minut, po czym spłukuję sól, a plastry osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy posypuję pieprzem oraz solą ziołową i układam na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Smażę po ok. 4 minuty z każdej strony - bakłażan powinien się zeszklić, wyraźnie zmięknąć i zmienić kolor. W międzyczasie na patelnię dokładam grubo pokrojone plastry pomidora, które również lekko oprószam solą ziołową i pieprzem. Dodaję też przekrojony na pół ząbek czosnku. Składam "kanapkę": na gorącym plastrze bakłażana układam plaster ser pleśniowego (docięty do jego wielkości), na serze grillowanego pomidora - tego posypuję posiekaną bazylią i posiekanym czosnkiem; ostatnią warstwę stanowi bakłażan. Całość oprószam parmezanem i ponownie posiekaną bazylią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger