Grillowany bakłażan z soczystym pomidorem i serem pleśniowym

Doskonałe danie na letni obiad! Pełne smaku, pachnące słońcem i poprawiające nastrój 😄 Szybko się robi, jeszcze szybciej zjada - takie to pyszne! Wyobraźcie sobie ten pyszny, płynny ser, mięciutkiego bakłażana, świeży smak bazylii z pomidorem... Niczym w niebie 💕
Przygotowałam wszystko na patelni grillowej, jednak można to samo przygotować na tradycyjnym grillu (chyba użyłabym tacki).




Składniki na 1 osobę:
1 niewielki bakłażan
1 okrągły serek pleśniowy, u mnie camembert z ziołami prowansalskimi
1 pomidor malinowy
1 duży ząbek czosnku
świeża bazylia
sól
sól ziołowa
świeżo mielony czarny pieprz
tarty parmezan
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Bakłażana kroję na grube okrągłe plastry - ok. 1,5 cm grubości; rozkładam plastry na talerzu i posypuję je solą. Zostawiam na 10 minut, po czym spłukuję sól, a plastry osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy posypuję pieprzem oraz solą ziołową i układam na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Smażę po ok. 4 minuty z każdej strony - bakłażan powinien się zeszklić, wyraźnie zmięknąć i zmienić kolor. W międzyczasie na patelnię dokładam grubo pokrojone plastry pomidora, które również lekko oprószam solą ziołową i pieprzem. Dodaję też przekrojony na pół ząbek czosnku. Składam "kanapkę": na gorącym plastrze bakłażana układam plaster ser pleśniowego (docięty do jego wielkości), na serze grillowanego pomidora - tego posypuję posiekaną bazylią i posiekanym czosnkiem; ostatnią warstwę stanowi bakłażan. Całość oprószam parmezanem i ponownie posiekaną bazylią.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger