Ciasto czekoladowe

Szukałam idealnego czekoladowego ciasta. Powiecie może, że to brownie, jednak mnie ono, o dziwo, średnio smakuje, niezbyt odpowiada mi jego zbita konsystencja (choć w pracy piekę je codziennie 😃) Sięgnęłam więc do prawdziwej kopalni złota, poszukałam sprawdzonego przepisu u Doroty z Moich Wypieków. Jest! Cudowne, wilgotne, puszyste i naprawdę idealne czekoladowe cudo. Jeśli jeszcze go nie piekliście, koniecznie spróbujcie!
Oryginalny przepis znajdziecie tu.




Składniki (blaszka 20 x 35 cm)
120 g. miękkiego masła
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
2 duże jaja (temperatura pokojowa)
1 łyżka cukru waniliowego
110 g. gorzkiej czekolady
35 g. kakao
260 mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
120 ml. śmietany kremówki
140 g. gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto: czekoladę (110 g) rozpuszczam w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą - dno miski nie może dotykać powierzchni wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Masło miksuję z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puch. Dodaję po kolei jajka, za każdym razem dokładnie miksując. Wlewam przestudzoną czekoladę (dalej miksuję), po czym wyłączam mikser. Na przemian, np. w 2 częściach, dodaję mleko i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - mieszam rózgą kuchenną, do połączenia się składników. Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem (dno), natłuszczonej masłem i oprószonej mąką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C. i piekę 45 minut, lub do suchego patyczka.
Polewa: czekoladę (140 g) rozpuszczam razem ze śmietanką - w misce na garnku z wodą. Polewam wystudzone ciasto, odstawiam do zastygnięcia. 




18 komentarzy:

  1. Wsaniałe, czekoladowe ciasta są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudnie wygląda.Chyba zrobię na niedzielę 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pychota!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziekuje za super przepis na ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda chyba się skuszę tylko tego cukru pudru strasznie dużo.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje się właśnie piecze. W przepisie brakuje informacji kiedy dodać to kakao ale ja wymieszalam z mąka:) czekamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie należało zrobić :) Poprawiłam :) Daj znać czy Ci smakuje!

      Usuń
  7. Czy można dać mniej cukru pudru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak - proszę spróbować z 3/4 szklanki.

      Usuń
  8. Musze jutro upiec

    OdpowiedzUsuń
  9. Też je piekłam, fakt to idealno ciasto na wygłodniałą czekolady rodzinę ;-) puszyste i wilgotne

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak wysokie jest to ciasto? Czy da radę je przekroić?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger