Bitki ze schabu w sosie

Takiej klasyce nie odmówię nigdy. Uwielbiam mięso w sosie, i odkąd pamiętam, od dzieciństwa, to był jeden z moich ukochanych obiadów. Zresztą do dziś dnia jestem szczęśliwa, gdy mogę zjeść wspaniałe, pachnące mięsko z sosem u mojej Mamy. Jej śladem przygotowuję mięso w bardzo prosty sposób, bez nadmiaru składników, bo uważam że naturalny smak broni się doskonale. Tak więc w całym daniu oprócz mięsa znajdzie się zawsze cebula, ząbek czy dwa czosnku, marchew, liście laurowe, ziele angielskie, i oczywiście sól i pieprz. Kiedy mam, dodaję też świeży lubczyk. Maminym, babcinym sposobem taki sos zagęszczam odrobinę mąką. Dziś udusiłam schab wieprzowy, ale równie dobrze może to być karkówka czy chuda łopatka. Całości dopełniają młode ziemniaczki posypane koperkiem, i pomidory z cebulką i śmietaną. Prawie niebo 😃💕




Składniki:
ok. 700 g. schabu wieprzowego w plastrach
1 duża lub 2 mniejsze cebule
kilka małych, młodych marchewek, lub 1 duża pokrojona w kawałki
1,2 ząbki czosnku
3,4 ziarna ziela angielskiego
2,3 liście laurowe
ok. 3 szklanek wody
mąka pszenna do oprószenia mięsa i do zagęszczenia sosu - łącznie ok. 2 łyżek
sól, pieprz do smaku
2,3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry i lekko rozbijam je tłuczkiem. Każdy plaster oprószam z obu stron solą, pieprzem i mąką, a następnie smażę na rumiano na dość mocno rozgrzanym oleju. W garnku gotuję wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i wyszorowaną/obraną marchewką. Do wywaru przekładam podsmażone mięso, a na patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę. Przykrywam patelnię i smażę cebulę kila minut, by się zeszkliła. Wlewam odrobinę płynu z garnka by wraz z cebulą przelać z powrotem do sosu. Wstępnie doprawiam sos solą i pieprzem. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 45 minut, aż mięso będzie zupełnie mięciutkie. Na koniec odlewam kilka łyżek sosu, lekko go studzę i mieszam z łyżką mąki - powstałą zawiesinę wlewam do garnka i dokładnie mieszam, jeszcze chwilę podgrzewam, aż sos zgęstnieje.Dodaję drobno posiekany czosnek, doprawiam ostatecznie do smaku.


                              

                              



2 komentarze:

  1. Dzięki za przypomnienie starego przepisu,który robiła również moja mama,kupiłam kotleciki,więc zamiast je smażyć tradycyjnie przyrządze to świetne danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiad jak u mamy-klasyka,którą warto powtarzać,mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger