Ucierane ciasto z owocami

Nie wyobra偶am sobie lata bez tego typu ciasta 馃槃 Delikatne, mi臋ciutkie i wilgotne. Dzi艣 s膮 w nim rabarbar, brzoskwinie i truskawki, ale sprawdz膮 si臋 ka偶de mi臋kkie owoce. Dodatkowo posypa艂am je kruszonk膮, jednak w zupe艂no艣ci wystarczy cukier puder po upieczeniu.




Sk艂adniki na blach臋 25 x 35 cm:
250 g. mi臋kkiego mas艂a
130 g. cukru pudru
1 艂y偶ka cukru waniliowego
125 g. skrobi ziemniaczanej
360 g. m膮ki pszennej
1,5 艂y偶ki proszku do pieczenia
4 du偶e jajka
180 g. g臋stej 艣mietany 18% (mo偶e by膰 g臋sty jogurt naturalny)
sk贸rka otarta z 2 cytryn
dowolne mi臋kkie owoce - pokrojone w kawa艂ki brzoskwinie z puszki, podsma偶ony kr贸tko rabarbar, 艣wie偶e truskawki itd
Dodatkowo:
mas艂o do posmarowania formy
m膮ka do opr贸szenia formy
Przygotowanie:
Mi臋kkie mas艂o ucieram mikserem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj臋 sk贸rk臋 z cytryny (starta na drobnej tarce, wcze艣niej sparzona) i miksuj膮c dalej po jednym wbijam jajka. Je艣li masa b臋dzie stwarza艂a wra偶enie lekko zwa偶onej, nie trzeba si臋 tym przejmowa膰 - po dodaniu reszty sk艂adnik贸w wszystko b臋dzie dobrze 馃槈 Dosypuj臋 jeszcze proszek do pieczenia i kr贸tko miksuj臋. Do ciasta dodaj臋 w 3 etapach m膮k臋 ziemniaczan膮 pomieszan膮 z pszenn膮 oraz 艣mietan臋 - za ka偶dym razem mieszaj膮c wszystko ju偶 nie mikserem, ale 艂opatk膮. Ciasto powinno by膰 g臋ste - wyk艂adam je na nat艂uszczon膮 mas艂em i opr贸szon膮 m膮k膮 form臋. Na g贸rze uk艂adam dowolne owoce, lekko wciskaj膮c je w ciasto. Blach臋 wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (g贸ra-d贸艂, 艣rodkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 50 minut - do suchego patyczka. 



3 komentarze:

  1. Na pewno spr贸buj臋. :) https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsu艅
  2. Monika, a t膮 kruszonk膮 to kiedy posypujesz? Robisz j膮 oddzielnie i posypujesz po upieczeniu ciasta czy przed?

    OdpowiedzUsu艅

Dzi臋kuj臋 za odwiedziny :) Je艣li spodoba艂 Ci si臋 przepis, pozostaw komentarz. A mo偶e udost臋pnisz m贸j przepis na fb? - w ten spos贸b docenisz moj膮 prac臋 i pomo偶esz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artyku艂 artyku艂y sponsorowane bu艂eczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - dro偶d偶owe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - r贸偶ne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jab艂eczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przek艂adane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie ciel臋cina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy dr贸b egzotycznie fit ! go艂膮bki grzyby impreza indyk jagni臋cina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety kr贸lik kuchnia staropolska likiery i nalewki 艂atwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione M贸j 艣wiat muffinki na grilla na 艣niadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety p膮czki faworki pierogi pizza placki racuchy nale艣niki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mi臋sne ryba sa艂atka z kurczakiem sa艂atki schab skrzyde艂ka s艂odko艣ci i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty sur贸wki syropy 艣ledzie 艢wi臋ta: Bo偶e Narodzenie 艢wi臋ta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przek膮ski wafle przek艂adane Warzywa w膮tr贸bka wege w臋dliny wieprzowina wo艂owina wsp贸艂praca-Knorr wsp贸艂praca: Arriba wsp贸艂praca: Basilur Tea wsp贸艂praca: Blaupunkt wsp贸艂praca: Brze艣膰 wsp贸艂praca: Develey Wsp贸艂praca: e-gustus wsp贸艂praca: ekojawo.pl wsp贸艂praca: Eterno wsp贸艂praca: Fabija艅scy wsp贸艂praca: Fasklep.pl wsp贸艂praca: Folwark wsp贸艂praca: Fresano wsp贸艂praca: Ha艅derek wsp贸艂praca: Jelita wieprzowe.pl wsp贸艂praca: K艂os-Pol wsp贸艂praca: kochamoliwe.com wsp贸艂praca: Kuchnie 艢wiata wsp贸艂praca: Lauretta Kandy wsp贸艂praca: Lidl wsp贸艂praca: Miody Suszka wsp贸艂praca: Miody Wile艅skich wsp贸艂praca: M艂ynomag wsp贸艂praca: Muke wsp贸艂praca: oliwki hiszpa艅skie wsp贸艂praca: Pi膮tnica wsp贸艂praca: Richmont wsp贸艂praca: Russell Hobbs Polska wsp贸艂praca: SEKO wsp贸艂praca: Skworcu Wsp贸艂praca: SodaStream wsp贸艂praca: Stovit wsp贸艂praca: SYS wsp贸艂praca: Vivio wsp贸艂praca: WOJ-LEN wsp贸艂praca: WSP Spo艂em wsp贸艂praca: Wydawnictwo Dragon wsp贸艂praca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger