Ucierane ciasto z owocami

Nie wyobra偶am sobie lata bez tego typu ciasta 馃槃 Delikatne, mi臋ciutkie i wilgotne. Dzi艣 s膮 w nim rabarbar, brzoskwinie i truskawki, ale sprawdz膮 si臋 ka偶de mi臋kkie owoce. Dodatkowo posypa艂am je kruszonk膮, jednak w zupe艂no艣ci wystarczy cukier puder po upieczeniu.




Sk艂adniki na blach臋 25 x 35 cm:
250 g. mi臋kkiego mas艂a
130 g. cukru pudru
1 艂y偶ka cukru waniliowego
125 g. skrobi ziemniaczanej
360 g. m膮ki pszennej
1,5 艂y偶ki proszku do pieczenia
4 du偶e jajka
180 g. g臋stej 艣mietany 18% (mo偶e by膰 g臋sty jogurt naturalny)
sk贸rka otarta z 2 cytryn
dowolne mi臋kkie owoce - pokrojone w kawa艂ki brzoskwinie z puszki, podsma偶ony kr贸tko rabarbar, 艣wie偶e truskawki itd
Dodatkowo:
mas艂o do posmarowania formy
m膮ka do opr贸szenia formy
Przygotowanie:
Mi臋kkie mas艂o ucieram mikserem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Dodaj臋 sk贸rk臋 z cytryny (starta na drobnej tarce, wcze艣niej sparzona) i miksuj膮c dalej po jednym wbijam jajka. Je艣li masa b臋dzie stwarza艂a wra偶enie lekko zwa偶onej, nie trzeba si臋 tym przejmowa膰 - po dodaniu reszty sk艂adnik贸w wszystko b臋dzie dobrze 馃槈 Dosypuj臋 jeszcze proszek do pieczenia i kr贸tko miksuj臋. Do ciasta dodaj臋 w 3 etapach m膮k臋 ziemniaczan膮 pomieszan膮 z pszenn膮 oraz 艣mietan臋 - za ka偶dym razem mieszaj膮c wszystko ju偶 nie mikserem, ale 艂opatk膮. Ciasto powinno by膰 g臋ste - wyk艂adam je na nat艂uszczon膮 mas艂em i opr贸szon膮 m膮k膮 form臋. Na g贸rze uk艂adam dowolne owoce, lekko wciskaj膮c je w ciasto. Blach臋 wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (g贸ra-d贸艂, 艣rodkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 50 minut - do suchego patyczka. 



2 komentarze:

  1. Monika, a t膮 kruszonk膮 to kiedy posypujesz? Robisz j膮 oddzielnie i posypujesz po upieczeniu ciasta czy przed?

    OdpowiedzUsu艅

Dzi臋kuj臋 za odwiedziny :) Je艣li spodoba艂 Ci si臋 przepis, pozostaw komentarz. A mo偶e udost臋pnisz m贸j przepis na fb? - w ten spos贸b docenisz moj膮 prac臋 i pomo偶esz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artyku艂 artyku艂y sponsorowane bu艂eczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - dro偶d偶owe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - r贸偶ne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jab艂eczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przek艂adane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie ciel臋cina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy dr贸b egzotycznie fit ! grzyby impreza jagni臋cina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety kr贸lik kuchnia staropolska likiery i nalewki 艂atwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione M贸j 艣wiat muffinki na grilla na 艣niadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety p膮czki faworki pierogi pizza placki racuchy nale艣niki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sa艂atki schab skrzyde艂ka s艂odko艣ci i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty sur贸wki syropy 艣ledzie 艢wi臋ta: Bo偶e Narodzenie 艢wi臋ta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przek膮ski wafle przek艂adane Warzywa w膮tr贸bka wege w臋dliny wieprzowina wo艂owina wsp贸艂praca-Knorr wsp贸艂praca: Arriba wsp贸艂praca: Basilur Tea wsp贸艂praca: Blaupunkt wsp贸艂praca: Brze艣膰 wsp贸艂praca: Develey Wsp贸艂praca: e-gustus wsp贸艂praca: ekojawo.pl wsp贸艂praca: Eterno wsp贸艂praca: Fabija艅scy wsp贸艂praca: Fasklep.pl wsp贸艂praca: Folwark wsp贸艂praca: Fresano wsp贸艂praca: Ha艅derek wsp贸艂praca: Jelita wieprzowe.pl wsp贸艂praca: K艂os-Pol wsp贸艂praca: kochamoliwe.com wsp贸艂praca: Kuchnie 艢wiata wsp贸艂praca: Lidl wsp贸艂praca: Miody Suszka wsp贸艂praca: Miody Wile艅skich wsp贸艂praca: M艂ynomag wsp贸艂praca: Muke wsp贸艂praca: oliwki hiszpa艅skie wsp贸艂praca: Pi膮tnica wsp贸艂praca: Richmont wsp贸艂praca: Russell Hobbs Polska wsp贸艂praca: SEKO wsp贸艂praca: Skworcu Wsp贸艂praca: SodaStream wsp贸艂praca: Stovit wsp贸艂praca: SYS wsp贸艂praca: Vivio wsp贸艂praca: WOJ-LEN wsp贸艂praca: WSP Spo艂em wsp贸艂praca: Wydawnictwo Dragon wsp贸艂praca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger