Surówka z ogórkiem i brokułem

Lubię wykorzystywać warzywa na surowo, zwłaszcza te zielone; zwłaszcza w surówkach, które moim zdaniem są dopełnieniem pysznego obiadu. Dziś proponuję więc wspaniały dodatek w postaci surówki z zielonego ogórka, brokuła i jabłka, z sosem czosnkowym.

Surowy brokuł wykorzystałam również w tej pysznej surówce z marchewką.

Jeśli szukacie zdrowych, surówkowych inspiracji zapraszam TUTAJ po kilkadziesiąt pomysłów!





Składniki:
pół niewielkiego brokuła 
1 długi zielony ogórek (lub 3-4 gruntowe)
pół jabłka
posiekany koperek
1 duży ząbek czosnku
200 g. jogurtu naturalnego
do smaku: szczypta cukru, sól, pieprz
Przygotowanie:
Z różyczek brokuła ścinam ostrym nożem same wierzchołki, jak na zdjęciu (pozostałości mogą posłużyć jako baza zupy jarzynowej), ogórka obieram, dzielę wzdłuż na 4 części i z każdej wycinam nasiona, by surówka nie była zbyt mokra. Obrane jabłko ścieram na grubej tarce, i tak przygotowane składniki przekładam do miski. W oddzielnej miseczce mieszam jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz cukier, sól i pieprz do smaku - by utworzyły razem wyrazisty sos. Sos łączę ze składnikami w misce, dodaję posiekany koperek, dokładnie wszystko mieszam. Surówkę podaję od razu po przygotowaniu.


                           


1 komentarz:

  1. Cudowna surówka! Wszyscy się dziwią, jak ją serwuję, że brokuły można jeść na surowo, ale każdemu bardzo smakuje! i w dodatku tak się różni od tradycyjnych surówek, wreszcie coś innego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger