Schab duszony z szalotką z nutą cytryny

To bardzo proste, świeże w smaku i w sumie szybkie danie, niewymagające wielu składników. 



Składniki:
0,5 kg schabu wieprzowego, pokrojonego w ok. 0,5 cm plastry
7-8 dużych szalotek
1-2 ząbki czosnku
kilka liści świeżej bazylii
0,5 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 łyżeczka maki pszennej
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz do smaku
1 płaska łyżeczka masła
odrobina wody
Przygotowanie:
Mięso pokrojone na kotlety oprószam solą, pieprzem i mąką, po czym układam na patelni ze średnio rozgrzanym olejem. Podsmażam mięso z obu stron na złoty kolor, po czym dolewam odrobinę wody i duszę schab ok. 10 minut na małym ogniu. Zdejmuję pokrywkę, smażę dalej by odparować płyn; dodaję masło i wrzucam przekrojone wzdłuż szalotki - te również oprószam solą i pieprzem. Ponownie przykrywam patelnię i duszę wszystko ok. 5 minut, by szalotki się zeszkliły i lekko skarmelizowały. Dodaję grubo posiekany czosnek, posiekane w paseczki liście bazylii i startą na drobnej tarce skórkę z cytryny. Jeszcze chwilkę duszę razem.






1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe połączenie schabu z nutą cytrynową. Warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger