Polędwiczki z jabłkiem i cebulką

Polędwiczki przygotowałam w ok. 20 minut, i pisząc: przygotowałam - mam na myśli czas od wyjęcia składników do wyłożenia potrawy na talerz. Całkiem szybko, prawda? 😄 Przy czym bardzo mi ten obiadek smakował!  Mam nadzieję że ktoś z Was, mając jak ja małą rocznicę, i powód do świętowania, skorzysta z mojego ekspresowego przepisu!




Składniki na 2 osoby:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400-450 g)
2,3 szalotki
2,3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 duże jabłko
1 łyżka octu balsamico
sól, pieprz
suszony majeranek
Przygotowanie:
Z polędwicy ostrym nożem usuwam białą błonkę, po czym kroję mięso w kawałki grubości ok 1 cm, lekko je spłaszczam dłonią. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojone w plasterki szalotki, oprószam je solą i pod przykryciem smażę kilka minut, mieszając w międzyczasie. Cebula powinna się zeszklić i lekko zarumienić. Wtedy zsuwam ją na brzeg patelni, a na wolnym miejscu układam pokrojoną polędwiczkę,  i już bez przykrycia, na dość dużym ogniu smażę 2 minuty. Następnie przekładam mięso na drugą stronę, robiąc jednocześnie miejsce dla jabłka pokrojonego w grube plastry (po 1 plastrze na osobę); jabłko oprószam majerankiem, solą i pieprzem - dodaję też masło i smażę wszystko kolejne 2 minuty. Na koniec odwracam jeszcze raz mięso, odwracam też plastry jabłka; jabłko i cebulkę lekko skrapiam balsamico. Całość delikatnie oprószam solą. Podaję gorące.






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger