Młoda kapusta zasmażana z marchewką i pieczarkami

Nastał ten czas, gdy każde przejście w pobliżu straganu z warzywami powoduje, że oczy pożerają wszystkie nowalijki, i chciałoby się kupić wszystko! wszystko! To po-zimowe wygłodnienie jeszcze przez chwilę potrwa; jeszcze co najmniej kilka obiadów z młodą kapustką, marcheweczką, kalafiorkiem, koperkiem itd. trzeba zjeść, żeby nasycić łakomy organizm 😄
Pewnie nie tylko ja zajadam się teraz z wielką przyjemnością młodą kapustą?
Dziś wersja trochę zupy, trochę dodatku do drugiego dania, czyli jak kto woli; w każdym razie kapustka na gęsto, z marchewką, pieczarkami, cebulką, śmietanką i zieleniną. Pycha!



Składniki:
1 niewielka główka młodej kapusty
1 marchewka
1 średniej wielkości cebula 
1 ząbek czosnku
1 pełna łyżeczka gęstej śmietany 18%
6,7 pieczarek
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
do wyboru: posiekany koperek lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Umytą kapustę szatkuję i przekładam do garnka, dolewam ok. 0,5 szklanki wody, lekko solę i pod przykryciem gotuję 5 minut. W tym czasie kroję cebulę w półplasterki, przekładam na patelnię z olejem i podsmażam do zeszklenia. Marchew ścieram na grubej tarce, dodaję do podsmażonej cebuli, przykrywam patelnię i duszę razem kilka minut. Gdy marchew zmięknie, przekładam zawartość patelni do kapusty. Pieczarki kroję w plasterki, przekładam na patelnię, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz  masło i smażę do odparowania wody, po czym oprószam je mąką, jeszcze chwilę smażę i przekładam do garnka. Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję łyżeczkę śmietany i ewentualnie posiekane zioła.



2 komentarze:

  1. Właśnie kupiłam młodą kapustą i zastanawiałam się co z nią zrobić ? I proszę mam odpowiedź. Dzięki 😘

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger