Kotlety z kaszą gryczaną, brokułem i marchewką

Pyszne kotlety bezmięsne polecam każdemu, kto ma ochotę na lżejsze posiłki (bo np. przejedliście się na majówkowych grillach? 😄). Choć są smażone, to jednak starałam się użyć do ich przygotowania minimum tłuszczu i w efekcie są wyjątkowo delikatne w smaku. Są doskonałe na obiad w domu, lub lunch do pracy.

Szukasz więcej inspiracji na kotlety bez mięsa? Zapraszam po 12 przepisów :)
I dodatkowo jeszcze 6 kolejnych  :)







Składniki:
100 g. kaszy gryczanej
1 mały lub pół dużego brokułu
2-3 marchewki
1 średniej wielkości cebula
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki curry
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie:
Marchewki, brokuł i kaszę gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie (warzywa i kaszę oddzielnie; kasza powinna być lekko rozgotowana). Cebulę drobniutko siekam i podsmażam na łyżce oleju - do zeszklenia. Ugotowane marchewki ścieram na grubej tarce, brokuł siekam drobno (lub również ścieram), łączę warzywa z przestudzoną kaszą. Dodaję jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz bułkę tartą - tyle, by dało się formować kulki, ściskając masę między dłońmi. Uwaga - masa nie jest bardzo ścisła. Formuję kulki wielkości mandarynki, lekko je spłaszczam by powstały kotlety. Każdy kotlet panieruję w bułce tartej i smażę na niewielkiej ilości oleju z obu stron po 3 minuty, by się zarumieniły. Podaję na gorąco, np. z jogurtem naturalny, lub z sosem tatarskim.



                             



2 komentarze:

  1. Myślisz,ze moge je upiec lub udusic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że można spróbować je upiec; na duszenie są zbyt delikatne.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger