Karkówka w sosie z miodem i białym pieprzem

Pyszne, mięciutkie mięso w gęstym, słodko-pikantnym sosie z nutą miodu, goździków i białego pieprzu. 



Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
3,4 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka mąki pszennej 
1 pełna łyżeczka majeranku
0,5 łyżeczki miodu lub więcej do smaku
0,5 szklanki bulionu lub ewentualnie wody 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 pełna łyżka gęstej śmietany do zup i sosów
mielone goździki
biały mielony pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroję w plastry i rozbijam tłuczkiem, po czym każdy plaster oprószam solą, pieprzem i lekko mąką. Smażę mięso z obu stron na złoto na oleju (w kilku partiach, smażąc po 1-2 plastry), po czym zmniejszam ogień, przekładam całe mięso na patelnię, oprószam szczyptą mielonych goździków, dodaję majeranek i pokrojoną w grube piórka cebulę i przykrywam patelnię. Duszę wszystko ok. 10 minut, po czym dodaję posiekany czosnek, miód i duszę razem do miękkości mięsa, dolewając po trosze bulion/wodę w międzyczasie (u mnie ok. 35 minut). Śmietanę mieszam w kubeczku z koncentratem pomidorowym, przekładam na patelnię, mieszam wszystko. Podgrzewam razem na małym ogniu, mieszając - podlewam ewentualnie jeszcze odrobinę bulionem/wodą. Sos doprawiam do smaku solą, białym pieprzem i ewentualnie jeszcze miodem i szczyptą goździków.





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger