Filety z indyka w białym sosie

Spotkałam się z opinią, że mięso z indyka ma charakterystyczny smak i dlatego nie wszyscy je lubią. Mnie nic  w nim jednak nie przeszkadza, a nawet bardzo je lubię, zwłaszcza w postaci delikatnych sznycli. Dziś polecam pyszne indycze mięso w aksamitnym, śmietanowym sosie.



Składniki na 2 osoby:
400 g. filetów z piersi indyka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 pełna łyżka masła
3 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
1/3 szklanki bulionu lub wody
1 łyżka maki pszennej
świeży koperek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety pokrojone w plastry oprószam sola, pieprzem i mąką, po czym smażę na lekko złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju. Przekładam podsmażone mięso na jedną stronę patelni, a na drugą wrzucam pokrojoną w półplasterki cebulę, oraz dokładam masło. Przykrywam patelnię i smażę na niewielkim ogniu ok. 15 minut, w międzyczasie mieszając by cebula się nie przypaliła. Dodaję posiekany czosnek, śmietanę i bulion, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę pod pokrywką kolejnych kilka minut. Jeśli śmietana się lekko zwarzy, nie trzeba się tym przejmować.Dodaję posiekany koperek, mieszam. Wyjmuję na chwilę mięso a sos dokładnie blenduję, po czym z powrotem przekładam mięso. Podaję z ryżem lub z ziemniakami z wody.


                             

                             



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger