Ciasto marchewkowe z polewą waniliową

Wspaniale, wilgotne, bardzo bogate w smaku ciasto - namawiam Was do pieczenia, bo jeśli jesteście amatorami pierników i ciast korzennych, na pewno Wam posmakuje  😃
Szukasz innego ciasta tego typu ? Zapraszam po przepis na jesienne ciasto z jabłkami, śliwkami i imbirem.



                          
Składniki (blacha 25x35 cm)
4 średniej wielkości marchewki
1 szklanka cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
10 ziaren ziela angielskiego
10 goździków
1 płaska łyżka cynamonu
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
4 jajka
2/3 szklanki oleju
1 puszka ananasa 
łącznie ok. półtorej szklanki bakalii: żurawiny, rodzynek, posiekanych orzechów włoskich 
Polewa waniliowa:
1 łyżka wody
200 g masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
kilka łyżek mleka
4-5 pełnych łyżek gładkiego mleka w proszku  
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
posiekane orzechy włoskie do przybrania
Przygotowanie:
Ciasto: obrane marchewki ścieram na tarce z drobnymi oczkami, odsączam i drobno siekam ananasa. Jajka roztrzepuję z olejem. Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową oraz utarte w moździerzu goździki i ziele angielskie - mieszam suche składniki. Dolewam jajka z olejem, mieszam łyżką do połączenia się - powinno powstać bardzo gęste ciasto. Dodaję startą marchew, mieszam; następnie dodaję posiekane ananasy, i na końcu bakalie. Masę przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 45 minut, po czym sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone, ewentualnie dopiekam jeszcze kilka minut. Odstawiam w blaszce do ostudzenia.
Polewam waniliowa: masło rozpuszczam z wodą, cukrem waniliowym i zwykłym, gdy się rozpuści dolewam kilka łyżek mleka i gotuję wszystko, mieszając, przez ok. 3 minuty. Wsypuję po łyżce mleka w proszku, za każdym razem dokładnie mieszając by pozbyć się grudek. Masa powinna być gęsta i gładka. Gotuję ją jeszcze przez chwilę, mieszając by nie przywarła do dna garnka. Gorącą wykładam na wystudzone ciasto, wyrównuję od brzegu do brzegu. Posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger