Ciasto marchewkowe z polewą waniliową

Wspaniale, wilgotne, bardzo bogate w smaku ciasto - namawiam Was do pieczenia, bo jeśli jesteście amatorami pierników i ciast korzennych, na pewno Wam posmakuje  😃
Szukasz innego ciasta tego typu ? Zapraszam po przepis na jesienne ciasto z jabłkami, śliwkami i imbirem.



                          
Składniki (blacha 25x35 cm)
4 średniej wielkości marchewki
1 szklanka cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
10 ziaren ziela angielskiego
10 goździków
1 płaska łyżka cynamonu
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
4 jajka
2/3 szklanki oleju
1 puszka ananasa 
łącznie ok. półtorej szklanki bakalii: żurawiny, rodzynek, posiekanych orzechów włoskich 
Polewa waniliowa:
1 łyżka wody
200 g masła
0,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
kilka łyżek mleka
4-5 pełnych łyżek gładkiego mleka w proszku  
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
posiekane orzechy włoskie do przybrania
Przygotowanie:
Ciasto: obrane marchewki ścieram na tarce z drobnymi oczkami, odsączam i drobno siekam ananasa. Jajka roztrzepuję z olejem. Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową oraz utarte w moździerzu goździki i ziele angielskie - mieszam suche składniki. Dolewam jajka z olejem, mieszam łyżką do połączenia się - powinno powstać bardzo gęste ciasto. Dodaję startą marchew, mieszam; następnie dodaję posiekane ananasy, i na końcu bakalie. Masę przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 45 minut, po czym sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone, ewentualnie dopiekam jeszcze kilka minut. Odstawiam w blaszce do ostudzenia.
Polewam waniliowa: masło rozpuszczam z wodą, cukrem waniliowym i zwykłym, gdy się rozpuści dolewam kilka łyżek mleka i gotuję wszystko, mieszając, przez ok. 3 minuty. Wsypuję po łyżce mleka w proszku, za każdym razem dokładnie mieszając by pozbyć się grudek. Masa powinna być gęsta i gładka. Gotuję ją jeszcze przez chwilę, mieszając by nie przywarła do dna garnka. Gorącą wykładam na wystudzone ciasto, wyrównuję od brzegu do brzegu. Posypuję posiekanymi orzechami włoskimi.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger