Bułki pszenne z makiem i sezamem

Bardzo podobają mi się te bułeczki - czyż nie są śliczne? Wymagają troszkę zabawy, ale efekt jest wart pracy 😄




Składniki na 8-10 sztuk:
Zaczyn:
40 g. świeżych drożdży
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1 pełna łyżka mąki pszennej
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej T 450
1 pełna łyżeczka soli
1 pełna łyżka miękkiego masła 
1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
mąka do podsypania ciasta
ziarna sezamu i maku do posypania bułek
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewam mąkę, sól, masło i wyrośnięty zaczyn, dłonią łączę składniki dolewając stopniowo wodę. Ciasto będzie dość klejące, mimo to wyrabiam je 2-3 minuty, po czym odstawiam je w misce pod przykryciem na ok. godzinę. Gdy wyrośnie, przekładam je na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatam. Dzielę na 8-10 części, z każdej rozwałkowuję dłońmi wałeczek długości ok. 40 cm. Najpierw tworzę pętelkę jak na zdjęciu, po czym przewijam ciasto dookoła do momentu aż da się połączyć oba końce - te mocno sklejam. Tak przygotowane bułki układam na wyłożonej papierem blasze (sklejeniem do dołu)i smaruję mlekiem.Posypuję bułki sezamem i makiem, po czym odstawiam na 15 minut do napuszenia (ja wstawiam blachę do piekarnika o temp. 50 stopni C). Gdy podrosną, piekę je ok. 18-20 minut w temperaturze 220 stopni C.


                                

                                   
                       

                       

                       

                              




6 komentarzy:

  1. Cos mi sie zdaje,ze je dzis zrobie😉Wygladaja smakowicie😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię po niedzieli. Ciekawe czy będą takie śliczne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez mam ochote na takie buleczki... wygladaja cudnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger