Zapiekanka z ziemniakami, szpinakiem i mozzarellą

 Obiad powstał praktycznie z niczego, a smakował, i to bardzo 💓 



Składniki na 2 - 3 porcje (u nas dwie foremki):
400 g. mrożonego szpinaku, rozdrobnionego
5-6 ziemniaków, obranych
1 łyżeczka masła
1 łyżka gęstej śmietany (użyłam 18%)
2 ząbki czosnku
2 garście tartej mozzarelli
1 mozzarella w kulce
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki kroję na ósemki i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam. Szpinak (zamrożony) przekładam na patelnię i podgrzewam, aż będzie rozmrożony i do odparowania wody. Następnie dodaję łyżeczkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę przez chwilę. Dodaję śmietanę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zdejmuję szpinak z ognia, dodaję tarty ser i ziemniaki, ponownie mieszam. Foremki smaruję masłem, oprószam bułką tartą i przekładam do nich masę ziemniaczano-szpinakową, wygładzam ją i na górze układam plastry mozzarelli. Foremki piekę przez ok. 25 minut w 180 stopniach C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Ser powinien się zarumienić. 

                               




2 komentarze:

  1. Proste a jakie musi być pyszne! zrobię na pewno :) Miłej niedzieli, Iza :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger