Zapiekanka z ziemniakami, szczypiorkiem i jajkiem (z patelni)

Piątkowy, trochę bieda-obiad, bo w tygodniu nie miałam w ogóle czasu na zakupy. Lodówka świeci pustkami, ale mimo to zapiekanka, choć zrobiona z kilku prostych składników, jest sycąca i bardzo smaczna.



Składniki:
5-6 ziemniaków
3 cebule dymki ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz
słodka mielona papryka
szczypta rozmarynu, tymianku lub innych ziół które lubicie
4-5 dużych jaj
kilka plastrów żółtego sera
ok. pół szklanki mleka lub słodkiej śmietanki (użyłam mleka do kawy)
Przygotowanie:
Odcinam cebulki od szczypiorku i kroję je na plasterki, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem i pod pokrywką smażę do zeszklenia. Obrane ziemniaki kroję w cienkie plasterki, dodaję do podduszonej cebuli - lekko solę i smażę pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając (niewielki ogień). Następnie przyprawiam ziemniaki ziołami, solą i pieprzem, dodaję szczyptę słodkiej papryki, dosypuję posiekany szczypiorek (połowę całej ilości), dodaję też posiekany czosnek i dalej pod pokrywką, mieszając co kilka minut, duszę jeszcze 10 minut. Ziemniaki po tym czasie powinny być prawie miękkie. Układam na nich porwane na kawałki plastry sera (można oczywiście posypać ziemniaki tartym serem). Jajka roztrzepuję widelcem z mlekiem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję pozostały szczypiorek i masą zalewam ziemniaki. Przykrywam patelnię, zmniejszam moc kuchenki i smażę do momentu, aż masa się zetnie. Podaję na gorąco.

                               

                              


2 komentarze:

  1. Absolutnie rewelacyjny przepis! Dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och takie masy jajeczne wykorzystuję bardzo często. Z ziemniakami jeszcze nie, także do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger