Szpinak duszony z czosnkiem, cebulką i śmietaną

Przygotowanie szpinaku jest łatwe i szybkie - dziś pokażę Wam sposób na szpinak mrożony. Jest bardzo smaczny, kremowy, z mocnym akcentem czosnku.




Składniki:
450 g. mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka masła
1 łyżeczka gęstej śmietany 18%
szczypta soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Szpinak wyjmuję z opakowania i przekładam na suchą, głęboką patelnię. Przykrywam patelnię i podgrzewam, aż cały szpinak się rozmrozi; wtedy zdejmuję pokrywkę i na małym ogniu odparowuję wodę która zebrała się na patelni. Gdy masa szpinakowa jest już prawie sucha, zgarniam ją na jedną połowę patelni, a na drugiej rozpuszczam masło i wrzucam drobniutko pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek- mieszając smażę je przez kilka minut, do zeszklenia. Mieszam cebulę ze szpinakiem , dodaję też śmietanę. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Podaję na gorąco.


                             



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny pomysł, chociaż zawsze robię szpinak w wielu odsłonach to nie pomyślałam że można go podać w tak prosty sposób :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger