Skrzydełka w marynacie z majonezem (pieczone razem z ziemniakami)

Łatwe danie, przygotowywane na jednej blaszce z ziemniakami, nie wymaga wiele wysiłku. Skrzydełka zamarynowałam dwie godziny przed pieczeniem i to wystarczyło, by były pyszne, bardzo soczyste i idealnie przyprawione. 



Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
marynata:
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka curry
czarny mielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
ziemniaki, ulubione zioła, sól
kilka łyżek oleju słonecznikowego na dno naczynia do pieczenia
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na dwie części, odrzucając końcówki, jak na zdjęciu poniżej. Przekładam je do miski. W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszam majonez z przyprawami i powstałą pastą nacieram każdy kawałek mięsa. Tak przygotowane skrzydełka odkładam pod przykryciem na godzinę, dwie do lodówki. 
Blachę polewam olejem, pośrodku układam pokrojone w łódki, przyprawione ziołami i solą ziemniaki, a po bokach kawałki skrzydełek. Całość dokładnie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka) i piekę w temperaturze 210 stopni C. przez ok. 1,2 godziny. Po tym czasie sprawdzam, czy wszystko jest miękkie i ewentualnie dopiekam jeszcze chwilę bez folii.






3 komentarze:

  1. Co tu pisać ...WSPANIAŁE...danie.Jak zwykle przepis Monisi...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne :-) Zrobilam dziś na.obiad, i jedno jest pewne,będą czestym gościem na naszym stole. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie:-):-):-):-):-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger