Podpłomyk z farszem z kurczaka, zielonej soczewicy i pomidorów

Bardzo smakował mi dzisiejszy obiad, który wyszedł mi całkiem przypadkiem 😃 Jak to często u mnie bywa okazało się, że mam niewielki kawałek mięsa do wykorzystania. Użyłam mięsa z udek kurczaka, i sprawdziło się doskonale, bo jest bardziej soczyste niż filet z piersi. Mięso połączyłam z zieloną soczewicą i krojonymi pomidorami, doprawiłam na lekko indyjską nutę i podałam z naszym swojskim podpłomykiem  - ten zestaw jest wart powtórzenia. Serdecznie polecam!



Składniki na 2 osoby:
Farsz:
350-400 g. mięsa z udek kurczaka
1 szklanka zielonej soczewicy
1 duża cebula
ok. 1 szklanki krojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
ok. 1/4 łyżeczki świeżego imbiru, startego na drobnej tarce
do smaku: sól, curry, pieprz cayenne
do smaku posiekana świeża kolendra
ok. 3 łyżki oleju słonecznikowego
Podpłomyki 
wg tego przepisu
Przygotowanie:
Soczewicę zalewam wodą (na tyle, by ją przykrywała na ok. 1,5 cm, lekko solę i kontrolując poziom wody gotuję ok. 15-20 minut - powinna być miękka, a woda powinna odparować (w razie potrzeby w trakcie gotowania wlewam po odrobinie wrzątku). Ugotowaną soczewicę odkładam.
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam delikatnie solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni i szybko obsmażam mięso, by się lekko zarumieniło, po czym do mięsa dorzucam pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażę razem jeszcze kilka minut. Na końcu dodaję posiekany czosnek, jeszcze razem przesmażam. Dodaję pomidory, doprawiam wszystko startym imbirem, solą, curry i pieprzem cayenne do smaku. Dodaję też posiekaną kolendrę (można ją zastąpić natką pietruszki).
Przygotowane wcześniej podpłomyki (zrobiłam je w kształcie koła) zginam i nadziewam gorącą masą z patelni. Podaję na ciepło.


                              

                              

                               



1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger