Podpłomyk z farszem z kurczaka, zielonej soczewicy i pomidorów

Bardzo smakował mi dzisiejszy obiad, który wyszedł mi całkiem przypadkiem 😃 Jak to często u mnie bywa okazało się, że mam niewielki kawałek mięsa do wykorzystania. Użyłam mięsa z udek kurczaka, i sprawdziło się doskonale, bo jest bardziej soczyste niż filet z piersi. Mięso połączyłam z zieloną soczewicą i krojonymi pomidorami, doprawiłam na lekko indyjską nutę i podałam z naszym swojskim podpłomykiem  - ten zestaw jest wart powtórzenia. Serdecznie polecam!



Składniki na 2 osoby:
Farsz:
350-400 g. mięsa z udek kurczaka
1 szklanka zielonej soczewicy
1 duża cebula
ok. 1 szklanki krojonych pomidorów z puszki
2 ząbki czosnku
ok. 1/4 łyżeczki świeżego imbiru, startego na drobnej tarce
do smaku: sól, curry, pieprz cayenne
do smaku posiekana świeża kolendra
ok. 3 łyżki oleju słonecznikowego
Podpłomyki 
wg tego przepisu
Przygotowanie:
Soczewicę zalewam wodą (na tyle, by ją przykrywała na ok. 1,5 cm, lekko solę i kontrolując poziom wody gotuję ok. 15-20 minut - powinna być miękka, a woda powinna odparować (w razie potrzeby w trakcie gotowania wlewam po odrobinie wrzątku). Ugotowaną soczewicę odkładam.
Mięso kroję na niewielkie kawałki, oprószam delikatnie solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni i szybko obsmażam mięso, by się lekko zarumieniło, po czym do mięsa dorzucam pokrojoną w małą kostkę cebulę i smażę razem jeszcze kilka minut. Na końcu dodaję posiekany czosnek, jeszcze razem przesmażam. Dodaję pomidory, doprawiam wszystko startym imbirem, solą, curry i pieprzem cayenne do smaku. Dodaję też posiekaną kolendrę (można ją zastąpić natką pietruszki).
Przygotowane wcześniej podpłomyki (zrobiłam je w kształcie koła) zginam i nadziewam gorącą masą z patelni. Podaję na ciepło.


                              

                              

                               



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger