Pieczarki z patelni z papryką i czosnkiem

Bardzo lubię pieczarki, odkąd dawno dawno temu zajadałam się bułką z farszem pieczarkowym na dworcu w Bielsko-Białej. Podduszone na patelni są świetnym dodatkiem do obiadu. Bardzo smakują mi w dzisiejszej wersji - ze sporą ilością czosnku i słodką czerwoną papryką. 



Składniki:
0,5 kg pieczarek
2 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 pełna łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Umyte i osuszone pieczarki kroję na dość grube plasterki (lub inne kawałki, ważne żeby nie były zbyt małe). Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam pieczarki, lekko je solę i smażę do momentu, aż odparują prawie całą wodę. Wtedy dodaję masło i dorzucam pokrojone  w kostkę cebule. Przykrywam patelnię i smażę razem aż cebula zmięknie i się zeszkli. Dodaję posiekany w płatki czosnek, krótko smażę (bez pokrywki), dodaję paprykę. Doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę smażę pod pokrywką. Podaję gorące, posypane natką pietruszki.


4 komentarze:

  1. Pyszne. Proste i zacne danie. Mało składników i moc pieczarkowego smaku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2017 :) Dziś już niestety ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro robieee mniam mniam jako dodatek do udeczek

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa propozycja. Nigdy nie jadłam pieczarek przyprawianych papryką. Dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bomba, pieczarki faktycznie można przyprawić czy się che. Kradnę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger