Kremowa zupa z białych warzyw z czosnkiem niedźwiedzim

Znowu zachciało mi się zupy, a miałam na oku zamrożony czosnek niedźwiedzi, i postanowiłam go wykorzystać. Dodałam go do gładkiej, zmiksowanej zupy z białych warzyw, gotowanej na wędzonce. 



Składniki:
3 pietruszki
kawałek selera
5-6 ziemniaków
3 ząbki czosnku
duża garść świeżego lub mrożonego czosnku niedźwiedziego
posiekany koperek
śmietana 18%
1,5 l. wody
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
kawałek wędzonego boczku (lub wędzone żeberko)
szczypta suszonego lubczyku do smaku (jeśli macie świeży, podgotujcie go pod koniec w zupie)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zalewam boczek wodą, dodaję ziele angielskie, liście laurowe oraz pokrojone na kawałki (wcześniej umyte i obrane) ziemniaki, pietruszkę i selera. Gotuję do miękkości boczku, po czym wyjmuję mięso, ziele angielskie i liście laurowe, a zawartość garnka blenduję.  Do zmiksowanej zupy dodaję pokrojony w paseczki czosnek niedźwiedzi, oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiam zupę lubczykiem, solą i pieprzem, chwilę wszystko razem gotuję. Zupę podaję z kleksem śmietany, posypaną koperkiem, ewentualnie z pokrojonym na kawałki ugotowanym boczkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger