Zupa z cukinii z jajkiem

Zupa kolorem przypomina szczawiową, choć nie ma w niej ani listka szczawiu. Smakuje też troszkę podobnie, jest lekko kwaskawa, wyrazista, i również idealnie komponuje się z jajkiem na twardo. 




Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
2,3 średniej wielkości ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
ok. 1,2-1,5 l. wody
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
do smaku: sól, pieprz, suszony lubczyk, szczypta curry
po 1 jajku na porcję zupy (ugotowanym na twardo)
posiekany szczypiorek 
Przygotowanie:
Wodę zagotowuję z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, a w międzyczasie obieram i drobniutko kroję ziemniaki - wrzucam je do wody i gotuję aż będą miękkie. Obraną cebulę kroję w kosteczkę, tak samo umyte cukinie. Na oleju najpierw podsmażam do zeszklenia cebule, potem dorzucam cukinię i smażę je razem na małym ogniu ok. 5 minut. Pod koniec smażenia dodaję posiekany czosnek (jeśli lubicie jego smak, jeden ząbek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie bez podsmażania przy doprawianiu zupy). Warzywa przekładam do garnka z ziemniakami, wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie, i wszystko blenduję. Teraz zupę doprawiam octem balsamicznym, solą, pieprzem, odrobiną curry i lubczyku. Podaję z jajkiem przekrojonym na pół, posypaną szczypiorkiem.



4 komentarze:

  1. Myślałam, że to szczawiowa ;-) ciekawy przepis. Zupy warto gotować na zdrowej, przefiltrowanej wodzie - u nas zmieniło to smak naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny zamiennik dla szczawiowej, gdy akurat nie ma szczawiu pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie, wygląda bardzo podobna do szczawiowej :) A niektóre osoby ze względów zdrowotnych muszą z niej zrezygnować więc Twój cukiniowy zamiennik jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. poeazja smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger