Soczysty filet z kurczaka (fit, bez tłuszczu)

Pewnie zauważyliście, że od jakiegoś czasu mniej gotuję i że mniej przepisów pojawia się na blogu? Wynika to z faktu, że spełniam po trosze jedno z moich marzeń - zajmuje mi to sporo czasu i kosztuje trochę zmęczenia, ale grunt że daje radość. Żeby nie było, że jestem taka tajemnicza, powiem od razu, że od półtora miesiąca pracuję w Chlebotece - tzn. pracuję tam dodatkowo (zazwyczaj w nocy), bo w mojej dotychczasowej pracy nic się nie zmieniło i jest nadal (ta w ciągu dnia). W Chlebotece robię to, co kocham: piekę ciasta drożdżowe i inne. Frajdą jest też praca z ludźmi, którzy kochają robić to co ja. 
Jeszcze niedawno  - w TYM poście pisałam, że praca z ciastem drożdżowym działa na mnie jak balsam. No to teraz chyba muszę powiedzieć, że jestem maksymalnie zrelaksowana 😃😄 Jedyne co mi przeszkadza, to brak czasu, bo przecież jeszcze muszę spać, i doba bardzo mi się skurczyła. Wybaczcie zatem czasami tę ciszę na blogu - jak nie publikuję to pewnie śpię 😄
Mój nowy rytm życia wymusza na mnie szybkie i łatwe posiłki, i dziś chcę podzielić się z Wami sposobem na fileta z kurczaka, który nie dość że jest bardzo smaczny, to jeszcze bardzo fit. Bez tłuszczu, bez smażenia, ba - nawet bez pieczenia. Mięso jest gotowane, a mimo to jest pełne smaku i bardzo soczyste. Przygotowałam je już kilkukrotnie, wykorzystując w różny sposób - na zimno jako składnik sałatek, albo zwyczajnie, jako mięso na obiad, w wersji na ciepło. W połączeniu z kaszą czy warzywami smakuje rewelacyjnie. 
Mięso jest gotowane w folii spożywczej, której użycie może budzić wątpliwości. Tak czy siak chyba nie sposób całkowicie uniknąć chemii w naszym życiu; mięso pieczemy również w workach do pieczenia, kanapki zawijamy w folię..
Wybór, czy chcecie spróbować pozostawiam Wam.
Sposób na takie gotowanie pokazał mi Sebastian Olma na którychś warsztatach; wtedy jedliśmy rybę; jednak kurczak sprawdza się doskonale. 





Składniki:
dowolna ilość fileta z kurczaka
ulubione przyprawy; u mnie:
słodka mielona papryka
odrobina pieprzu cayenne
szczypta curry
majeranek
suszony czosnek
sól, pieprz
Dodatkowo potrzebne będą:
folia spożywcza
garnek i woda
Przygotowanie:
Fileta dzielę na ok. 5-centymetrowe kawałki. Przyprawy mieszam i nacieram mięso, po czym każdy kawałek szczelnie zawijam w folię spożywczą (tę przezroczystą, nie pomylcie z aluminiową). Takie pakieciki wrzucam do garnka z wrzątkiem, i gotuję na małym ogniu ok. 20-25 minut. Rozwijam z folii i gotowe - korzyścią jest też, że kurczak gotuje się we własnym sosie, którego można użyć jako np. sosu do kaszy.





7 komentarzy:

  1. Wyglada wspaniale , choc ja coraz mniej mam ochote na mieso takie , inne ,czesto filet z kurczaka jednak taki bywa suchy , mysle jest najlepszy w kostke lub , po prostu smarze jak schabowy , lekko mieso troche ubijam takim tluczkiem itd..Ale moim jedzeniem to kazdy sort ryb , warzywa, owoce.
    Bardzo ciesze sie ze spelniala sie teraz twoje marzenia , to wplywa korzystnie na zycie , moze otworzysz piekarnie? swietny zawod i na zawsze bardzo wazny , tez piekny . Zycze ci Moniko Wszystko to co Najlepsze , pozdrawiam !
    Wanda

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący przepis, muszę go kiedyś wypróbować. Filet wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto i smacznie :)
    Monia Opymistka

    OdpowiedzUsuń
  4. jutro spróbuję, ciekawy , prosty pomysł <3 Dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym zastapic ta folie? Moze byc przezroczysty rekaw do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie za późno odpowiadam, ale byłam na urlopie i nadrabiam zaległości :) Moim zdaniem nic folii spożywczej nie zastąpi. Ta z rękawa jest zbyt sztywna, mięso musi być szczelnie zawinięte.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger