Rogaliki drożdżowe z dżemem pomarańczowym

Puszyste, delikatne, nadziane wspaniałym dżemem pomarańczowym - rogaliki 
💕 czyli coś, co bez wątpienia poprawia humor i potrafi odmienić cały dzień 😄
Podpowiadam też, w jaki sposób zawinąć rogaliki, by nadzienie nie uciekało przy pieczeniu !



Składniki:
800 g. mąki pszennej T 550
45 g. świeżych drożdży
80 g. cukru
110 g. płynnego masła
4 jajka
1/4 l. letniego mleka
skórka otarta z 1 cytryny
0.5 łyżeczki soli
Nadzienie:
domowy dżem pomarańczowy
Lukier:
sok z połowy pomarańczy
cukier puder
Dodatkowo:
masło do posmarowania blachy
mleko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
Przygotowanie:
Z pokruszonych drożdży, łyżki cukru, 2 łyżek mąki i kilku łyżek mleka robię zaczyn - mieszam do konsystencji gęstej śmietany, po czym odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier, jajka, skórkę z cytryny, wyrośnięty zaczyn i mleko. Wyrabiam ciasto przez kilka minut, jeśli bardzo się klei podsypuję lekko mąką. Gdy zacznie odchodzić od dłoni, dolewam masło i ponownie wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące, gładkie i będzie odchodziło od brzegów miski. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 40-45 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte uderzam kilka razy dłonią, by je odgazować, po czym wykładam na stolnicę. Dzielę ciasto na równe porcje (u mnie po 80 g) i robię z niego kulki. Każdą kulkę rozwałkowuję  podłużnie, na koniec każdego kawałka ciasta układam po łyżeczce dżemu. Następnie zawijam brzegi wokół dżemu i sklejam jak na zdjęciu (jak pierożki). Potem zwijam cały kawałek w rulonik, i wyginam na kształt rogala. Przygotowane rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem i odstawiam do napuszenia na 15 minut (można je wstawić do lekko nagrzanego piekarnika). Przed pieczeniem smaruję mlekiem. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu smaruję je lukrem zrobionym z soku i cukru pudru.


                            

                            

                            
                         
                            

                            

                            




7 komentarzy:

  1. uwielbiam rogaliki, a Twoje są po prostu cudne, porwałabym jednego do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wreszcie poznałam sposób zwijania rogalików i nadzienie zostanie tam gdzie jego miejsce.dziekuję!👏

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyb jeszcze został jeden, to poproszę do popołudniowej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten przepis, zmierzę się z nim jutro. Mam wprawdzie tylko marmoladę wieloowocową z Biedronki, ale też mogą być dobre. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe rogaliki

    OdpowiedzUsuń
  6. A co z jajkami??? W opisie wykonania nie ma o nich slowa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger