Placki ziemniaczane z pieczarkami

Placki przygotowałam z ziemniaków i pieczarek, które zupełnie zmieniły ich smak. To bardzo ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Po pierwszym kęsie miałam skojarzenie z kanią smażoną w cieście 😄
Pomysł na takie połączenie wykorzystałam wcześniej w kotletach z gotowanych ziemniaków i pieczarek.

Polecam przy okazji 5 innych propozycji na placki ziemniaczane.





Składniki na 6 dużych placków:
2 duże ziemniaki
1 mała cebulka
2 średniej wielkości pieczarki
1 jajko
mniej więcej 2 płaskie łyżki maki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obieram cebulkę i ziemniaki, dokładnie myję pieczarki. Cebulę siekam drobniutko i przekładam do miski; ziemniaki i pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Łączę wszystko i dokładnie mieszam. Dodaję jajko, mąkę, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam, by powstało ciasto, wykładam 6 porcji na patelnię z rozgrzanym olejem - smażę na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Placki smażą się trochę wolniej, niż tradycyjne ze względu na zawartość wody w pieczarkach (ogień nie może by zbyt słaby, by placki nie zaczęły się ''dusić"). Usmażone placki powinny być lekko chrupiące.


                            


3 komentarze:

  1. Takich z pieczarkami jeszcze nie jadłam:) a wyglądają bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że ziemniaki można zastąpić odsaczona cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastępując ziemniaki batatami może być daniem dla Diabetyków.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger