Placki ziemniaczane z pieczarkami

Placki przygotowałam z ziemniaków i pieczarek, które zupełnie zmieniły ich smak. To bardzo ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Po pierwszym kęsie miałam skojarzenie z kanią smażoną w cieście 😄
Pomysł na takie połączenie wykorzystałam wcześniej w kotletach z gotowanych ziemniaków i pieczarek.

Polecam przy okazji 5 innych propozycji na placki ziemniaczane.





Składniki na 6 dużych placków:
2 duże ziemniaki
1 mała cebulka
2 średniej wielkości pieczarki
1 jajko
mniej więcej 2 płaskie łyżki maki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obieram cebulkę i ziemniaki, dokładnie myję pieczarki. Cebulę siekam drobniutko i przekładam do miski; ziemniaki i pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Łączę wszystko i dokładnie mieszam. Dodaję jajko, mąkę, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam, by powstało ciasto, wykładam 6 porcji na patelnię z rozgrzanym olejem - smażę na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Placki smażą się trochę wolniej, niż tradycyjne ze względu na zawartość wody w pieczarkach (ogień nie może by zbyt słaby, by placki nie zaczęły się ''dusić"). Usmażone placki powinny być lekko chrupiące.


                            


3 komentarze:

  1. Takich z pieczarkami jeszcze nie jadłam:) a wyglądają bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę że ziemniaki można zastąpić odsaczona cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastępując ziemniaki batatami może być daniem dla Diabetyków.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger