Placki z jajek z majonezem

Takie placki z jajek można podać zamiast jajecznicy, czy po pokrojeniu na kawałki użyć do sałatki. Są pyszne i sycące. Sądzę że podane z sosem mogą być wspaniałym daniem obiadowym.




Składniki na 5-6 sztuk
2 jajka ugotowane na twardo, przestudzone
1 surowe jajko
ok. 5 łyżek mąki pszennej (może być inna, np. z cieciorki)
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 pełna łyżka majonezu (używam do tych placków Kieleckiego)
szczypta curry
szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka na twardo kroję w drobną kostkę. W misce dokładnie mieszam majonez z 2 łyżkami mąki i surowym jajkiem, by powstała gładka masa. Dodaję posiekane jajka, szczypiorek i szczyptę curry. Mieszam wszystko, i stopniowo dosypuję pozostałą mąkę. Ciasto powinno być gęste i bardzo klejące. Doprawiam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni i wykładam placki. Smażę je z obu stron na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony).


                               

                               



2 komentarze:

  1. Moniś wspaniałe placuszki. Pysznie się zapowiadają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja znakomicie :) jutro u mnie zagoszcza :* Aga T. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger