Placki z jajek z majonezem

Takie placki z jajek można podać zamiast jajecznicy, czy po pokrojeniu na kawałki użyć do sałatki. Są pyszne i sycące. Sądzę że podane z sosem mogą być wspaniałym daniem obiadowym.




Składniki na 5-6 sztuk
2 jajka ugotowane na twardo, przestudzone
1 surowe jajko
ok. 5 łyżek mąki pszennej (może być inna, np. z cieciorki)
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 pełna łyżka majonezu (używam do tych placków Kieleckiego)
szczypta curry
szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka na twardo kroję w drobną kostkę. W misce dokładnie mieszam majonez z 2 łyżkami mąki i surowym jajkiem, by powstała gładka masa. Dodaję posiekane jajka, szczypiorek i szczyptę curry. Mieszam wszystko, i stopniowo dosypuję pozostałą mąkę. Ciasto powinno być gęste i bardzo klejące. Doprawiam je solą i pieprzem. Rozgrzewam olej na patelni i wykładam placki. Smażę je z obu stron na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony).


                               

                               



2 komentarze:

  1. Moniś wspaniałe placuszki. Pysznie się zapowiadają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja znakomicie :) jutro u mnie zagoszcza :* Aga T. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger