Placki waniliowe ze śmietaną

Polecam sposób na bardzo smaczne, łatwe placki, które zrobiłam z ciasta zagniatanego jak na ciasto pieczone. Po rozwałkowaniu ciasta wykroiłam okrągłe placuszki i usmażyłam je na złoto na niewielkiej ilości oleju. 
Placki zjedliśmy z dżemem jagodowym - było pysznie.



Składniki na 7-8- sztuk:
5 pełnych łyżek mąki pszennej
1 jajko
3-4 łyżki gęstej śmietany (18%)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
cukier puder, syrop lub dżem 
olej do smażenia
Przygotowanie:
W  misce mieszam łyżką wszystkie składniki, a potem zagniatam dłonią zwarte ciasto (śmietanę dodaję stopniowo, do konsystencji ciasta). Ciasto rozwałkowuję na grubość 0,5 cm, wykrajam szklanką kółka i smażę je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju - po ok. 3 minuty z obu stron. Usmażone placki powinny być jasnozłote. Ogień nie może być za duży, żeby się nie przypaliły. Placki podaję z cukrem pudrem, syropem, lub dżemem.




3 komentarze:

  1. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju placuszki. Takich jeszcze nie jadłam. Wyglądają wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na ekstrapuszyste :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger