Pizza wiosenna

Częstuję dziś pizzą o zaskakującym smaku, na wspaniałym cieście, które Wam serdecznie polecam. Przygotowanie tego ciasta wymaga chwili cierpliwości, ale to bardzo popłaca 😃 Jest bardzo smaczne i puszyste, a jednocześnie apetycznie chrupiące na brzegach.
Co do smaku - myślę że zaskoczeniem może być  kremowy serek o smaku papai i curry, który połączyłam z czerwoną i zieloną papryką. Jest też szynka, cebula dymka i szczypiorek, oraz rzecz jasna ser, choć u nas bardzo niewiele, bo miałam tylko odrobinę parmezanu w lodówce.





Składniki na 2 pizze:
Ciasto:
750 g. mąki pszennej T 550
10 g. świeżych drożdży
15 g. soli
ok. 0,4 litra wody (temperatura pokojowa)
1/4 szklanki oliwy
Dodatkowo:
szynka
czerwona i zielona papryka
cebula dymka ze szczypiorkiem
domowy sos pomidorowy 
dowolny żółty ser (tarty) do posypania - miałam w domu tylko parmezan
kremowy serek, użyłam serka Apetina o smaku Papaja i Curry
sól, pieprz
Przygotowanie:
Drożdże dokładnie rozpuszczam w wodzie, wlewam do miski z przesianą mąką i solą. Wyrabiam ciasto (jeśli jest bardzo rzadkie, dodaję trochę mąki - ma jednak być dość luźne) przez kilka minut, po czym odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce (przykrywam ściereczką). Wlewam oliwę i krótko zagniatam, ponownie odstawiam na 10 minut. Ostatecznie wyrabiam ciasto, starając się by wchłonęło oliwę. Odkładam je na pół godziny w ciepłe miejsce. Podrośnięte lekko uderzam dłonią, by je odgazować. Dzielę ciasto na dwie części , każdą wykładam na płaską blachę natłuszczoną oliwą, rozciągam lekko (jeśli chwilkę poleży na blasze, będzie to łatwiejsze). Smaruję sosem pomidorowym, układam pokrojone w kostkę papryki i szynkę, dodaję serek Apetina, wszystko delikatnie oprószam solą i pieprzem. Dodaję też trochę posiekanego szczypiorku oraz pokrojoną w cienkie plasterki cebulkę. Całość oprószam serem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. przez 25 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).


                             





7 komentarzy:

  1. Zrobiłabym bez szynki a dała brokuła... Dawno nie jadłam pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze myślałam, że ciasto na pizzę powinno być cienkie jak opłatek (ale to już co kto lubi). Składniki też nie bardzo. Jeśli to wpis reklamowy Arli, to przyzwoitość nakazywałaby to oznaczyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to nie jest wpis reklamowy. Po prostu polecam produkt, którego użyłam i który moim zdaniem jest tego wart. W ten sposób unikam również późniejszych pytań: a jaki to serek? Co do grubości ciasta - dokładnie jak piszesz, to raczej kwestia gustu. Ze składnikami jest dokładnie tak samo - co kto lubi.

      Usuń
  3. Narobiłaś apetytu :), wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada baaardzo wiosennie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. witam bardzo ciekawy przepis i blog zapraszam do mniehttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger